Cu o piata in continua schimbare, intr-un domeniu extrem de dinamic si inovativ, bursa romaneasca ridica multe semne de intrebare. Wall-Street continua seria de mini-interviuri cu speakerii conferintei Maturizarea pietei de capital - Intrebari si Raspunsuri cu Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest.
Wall-Street: Care credeti ca este principala problema a pietei de capital romanesti?

Adi Lupsan:
Cred ca cea mai mare problema a pietei este data de brokerii care o reprezinta. Sa nu uitam ca am plecat de la o piata de capital “a cupoanelor”. O mare parte din noi am ramas “cuplati” melancolic de acele vremuri, in care cuponarii veneau din proprie initiativa catre casele de brokeraj iar comisioanele curgeau de la sine. Cea mai mare parte dintre noi probabil ca nu avem puterea de a face mai mult pentru aceasta piata. Atata timp cat nu vom sti sa apreciem antreprenorii si a le construim o viziune privind avantajele nete ale pietei primare de capital, atata timp cat nu vom fi capabili sa respectam investitorii si sa le raspundem imediat nevoilor cerute de complexitatea pietelor secundare nu cred ca vom fi capabili sa trecem acest prag de maturitate pe care din pacate, piata de capital romaneasca nu a reusit sa-l atinga in ultimii ani.

Ce ati schimba acum la BVB? Dar la Sibex?


Viziunea asupra pietei. Suntem o piata mult subdimensionata. Un efort uman real din partea noastra a celor implicati, ar putea schimba semnificativ dimensiunea pietei. Deocamdata suntem in stadiul in care asteptam sa vina proiectele noi catre piata de capital fara sa avem o contributie majora. Doriti un exemplu? Fondul Proprietatea.

Este prematur sa vorbim de o schimbare la Sibex. Colegii de la Sibiu au adus o serie de elemente noi in ultimele luni. Credeti ca s-ar fi pus problema listarii BVB daca Sibex-ul nu si-ar fi listat intr-un termen record propriile actiuni? Plus alte intiative precum tranzactionarea cerficatelor de emisie, lansarea unui derivate pe Dow Jones etc. si toate acestea facute in doar cateva luni.

Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent, la bursa romaneasca?

Interesul in crestere al unui segment de investitori cu un potential ridicat. In ultimii doi ani am remarcat o crestere semnificativa al unui anumit profil de investitor cu varsta cuprinsa intre 20-35 de ani interesat de investitia la BVB. Si poate ca nu intamplator este profilul de investitor dispus sa-si riste banii dupa marile caderi bursiere. Desi nu detine lichiditati importante, experienta pe care o castiga in acesti ani il va transforma intr-un investitor sofisticat si de ce nu, intr-un investitor de calibru mare atunci cand isi va atinge potentialul maxim in cariera profesionala.

Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?

In urmatorii 2 ani. Binenteles daca vom fi capabili sa exploatam la maxim lipsa disponibilitatii bancilor de a mai finanta economia reala. Ar fi suficient sa construiesti doua trei proiecte de succes si piata IPO-urilor poate trece intr-o cu totul alta dimensiune. Polonezii au stiut sa faca asta chiar daca la vremea respectiva bancile lor erau dispuse sa acorde aceste finantari bancare.

Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

O crestere usoara a lichiditatii comparativ cu anul 2009 ceea ce nu va ajuta semnificativ piata de capital si listarea actiunilor BVB pe o piata secundara. Dar de departe cel mai important reper pentru 2010 se anunta listarea Fondului Proprietatea. Finalizarea unui asemenea proiect poate duce piata de capital romaneasca intr-o noua dimensiune. Si de ce nu, poate cel putin o poveste de succes privind listarea prin IPO a unui business privat de anvergura la bursa romaneasca.

Pentru mai multe intrebari si raspunsuri despre maturizarea pietei de capital romanesti, aplica pentru conferinta Wall-Street.ro, in parteneriat cu Intercapital Invest.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri