Dupa o deschidere in scadere, Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de tranzactionare de ieri cu un avans de pana intr-un procent, in timp ce SIF-uri au inregistrat pierderi usoare.
“A fost o sedinta interesanta, deoarece in prima parte au existat scaderi pe toti indicii, ca urmare a cotatiilor in scadere a contractelor futures pe Dow Jones si a evolutiei negative a burselor asiatice. Ulterior am asistat la revigorarea indicilor, prin prisma rapoartelor privind inflatia si piata muncii din SUA”, a declarat Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, pentru Wall-Street.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a comprimat cu 8%, la 26 milioane lei (6,37 mil. euro), in timp ce segmentul obligatiunilor a atras rulaje de 97,27 milioane lei (23,84 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,73%, pana la 5.925,31 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,84%, pana la 3.428,18 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 0,09%, pana la 32.053,14 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,32%, ajungand la 11.796,55 puncte.

“Se poate vorbi si despre o marcare a profiturilor pe SIF-uri, in conditiile in care motorul de crestere – proiectul legislativ de ridicare a pragului - a fost anulat. Totusi, analiza tehnica indica ca indicele BET-FI ar putea ajunge la pragul de 35.000 de puncte”, afirma analistul.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,44%, pana la 585,67 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 1,16%, pana la 790,38 puncte.

Radulescu este de parere ca exista multe semnale care indica faptul ca societatile si-au atins potentialul de crestere din punctul de vedere al analizei fundamentale. “Acum trebuie monitorizata atent piata de capital din SUA deoarece de acolo se va decide intoarcerea de trend”, sustine el.

Interes ridicat pentru Petrom

Actiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 3,38%, pana la 0,3360 lei, pe o lichiditate de 4,05 milioane lei. De asemenea, actiunile au fost si cele mai tranzactionate de pe Bursa, cu 12,46 milioane de titluri schimbate.

De la inceputul saptamanii, titlurile s-au plasat in primele pozitii in functie de lichiditate si au urcat cu 15,5%.

Analistul Target Capital considera ca pe acest emitent au intrat si investitori straini, desi crede ca acestia au adoptat politica de “wait and see” (asteapta si vezi, n.r.), insa si rezidentii sunt interesati de aceste titluri deoarece sunt foarte lichide, iar evolutia ascedenta a pietei i-a determinat sa intre la cumparare.

Tot din sectorul energetic, pretul titlurilor Transelectrica (TEL) a urcat cu 2,09%, la 19,50 lei, tranzactiile insumand 719.192 lei.

Cel mai mare rulaj din piata a fost atras de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu 6,08 milioane lei, in timp ce pretul a stagnat la 1,78 lei. Cotatia SIF Moldova (SIF2) a avut o evolutie similara, cotatia mentinandu-se la 1,51 lei, pe rulaje de 3,29 milioane lei.

Din segmentul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) s-au depreciat cu 0,64%, la 15,6 lei, pe o lichiditate de 1,13 milioane lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au pierdut 0,43%, pana la pretul de 2,33 lei, in urma unor schimburi de 1,03 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri