Marian Petre Milut, 54 de ani, unul din cei mai vechi investitori prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), conduce din 1998 producatorul de materiale de constructii Prefab Bucuresti, un business anual de 20 mil. euro, despre care spune ca are active de 100 mil. euro.
Saptamana trecuta, actiunile Prefab, companie listata pe categoria Rasdaq a BVB, s-au tranzactionat, intr-o singura zi, cu 600% mai mult decat in sedinta precedenta. Motivul? Milut, presedintele Consiliului de Administratie al producatorului de materiale de constructii, a anuntat ca vrea ca in 2-3 luni sa listeze compania pe piata principala a BVB. Altfel spus, isi propune sa promoveze intr-o liga superioara, pentru vizibilitate si cash.

Wall-Street: Cat de avansat este procesul de transfer pe piata principala a Bursei?

Marian Petre Milut: In acest moment, documentatia de listare, care a fost pregatita de casa de brokeraj IFB Finwest, se afla la CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, arbitrul pietei de capital – n.red.). Astept derogarea legata de free-float (actiunile care se pot tranzactiona de catre investitori – n.red.), pentru ca, in rest, indeplinim toate conditiile legate de listare.

Wall-Street: In prezent, free-float-ul este sub 7%. Pana la ce prag intentionati sa-l majorati?

Marian Petre Milut: Mi-as dori sa-l duc la 15% (pentru ca o companie sa fie listata la categoria principala, free-float-ul trebuie sa fie de minimum 25% - n.red.). O sa-mi cedez din participatie pentru a atinge acest procent, insa nu in orice conditii. Nu vreau sa maresc free-float-ul vanzandu-mi actiunile pe care acum ceva timp luam 10 lei, la un pret de 2 lei/titlu. Cred ca un pret de 5-6 lei/actiune ar fi unul corect. Daca s-ar obtine un astfel de pret, cred ca si cei de la SIF Muntenia ar fi dispusi sa vanda.

Wall-Street: Ce sperati sa obtineti prin trecerea Prefab la cota BVB?

Marian Petre Milut: In primul rand, vizibilitate, pentru ca degeaba merge compania bine pe Rasdaq, daca nu o vede nimeni. Atunci cand in intra un investitor strain in Romania si este interesat sa aloce niste bani intr-un anumit domeniu, unul din primele locuri de unde se informeaza este Bursa. Asadar, listarea companiei ar aduce vizibilitate si, implicit, bani.

Wall-Street: Care a fost cel mai bun pret pe care l-ati primit pana acum pentru actiunile Prefab?

Marian Petre Milut: In 2007, un fond de investitii mi-a oferit 11,5 mil. euro pentru 10% din Prefab, dar nu am vandut, pentru ca puteam sa pierd controlul companiei, chiar daca eram in continuare actionar majoritar. Au mai fost oferte si in 2008. Dar sunt linistit pentru ca sunt sigur ca vor mai veni si altele.

Wall-Street: Pentru ce suma ati fi dispus sa renuntati la Prefab? Ati facut o evaluare a businessului?

Marian Petre Milut: Acum nu vreau sa vand. Activele companiei au fost evaluate la 60 mil. euro, insa eu cred ca, real, valoarea lor ar fi pe la 100 mil. euro. Doar in Calarasi, aproape tot ceea ce inseamna Prefab, respectiv fabrica de BCA, cele trei fabrici de tuburi, sectia de tamplarie, precum si celelalte linii de productie, ocupa un teren de 42 de hectare. Intr-un astfel de business, evaluarea in cazul unei tranzactii se face prin multiplicarea valorii activelor. In acest moment, cred ca Prefab valoreaza de patru ori valoarea activelor.

Wall-Street: In comunicatul in care anuntati intentia de a promova la cota BVB v-ati manifestat intentia de a atinge o capitalizare bursiera de 240 mil. euro, de peste 10 ori mai mare decat in prezent. In cat timp estimati ca veti face acest lucru si ce conditii trebuie indeplinite?

Marian Petre Milut: Mi-as dori ca in 3-4 ani sa ating o capitalizare de 240 mil. euro. Ramane de vazut daca acest lucru se va intampla. Consider ca principalele conditii care trebuie indeplinite pentru a atinge o asemenea valoare sunt ca piata, cifra de afaceri si profitul sa creasca.

Wall-Street: In 2008, Prefab a avut o cifra de afaceri de 35 mil. euro. Ce rezultate financiare ati obtinut anul trecut? Ce v-ati propus pentru 2010?

Marian Petre Milut: Anul trecut am depasit 20 mil. euro cifra de afaceri, iar in lei am avut in jur de 90 de milioane. Scaderea fata de 2009 s-a datorat declinului pietei constructiilor, deprecierii leului in raport cu moneda europeana, precum si reducerii de pret pe care am fost nevoiti sa o operam la BCA. Trebuie sa se tina cont de faptul ca pretul pentru un metru cub de BCA a scazut la 160-170 de lei, de la 270-280 de lei la sfarsitului lui 2008. Prin urmare, profitul net pe care l-am realizat anul trecut este sub un milion de euro. Chiar si in aceste conditii, am vandut la fel de mult BCA ca in 2008 si 2007. Am devenit mai productivi, chiar daca cifrele nu o arata. Pentru 2010 ne propunem o crestere a cifrei de afaceri in lei cu cel putin 5% fata de 2009 si un profit net de minimum 2,5 mil. euro.

Wall-Street: Cresterea productivitatii se traduce si in reducerea personalului?

Marian Petre Milut: In septembrie 2008 am trimis in somaj tehnic 500 de oameni, insa ulterior am reangajat o parte din ei. Acum, Prefab are circa 550 de salariati, fata de 870, cat erau in septembrie 2008. Per total, in toate afacerile pe care le conduc, cred ca sunt 800-900 de salariati. Chiar daca am dat oameni afara, nu am micsorat salariile si nu le-am luat din drepturi. Salariul mediu net din Prefab este de 1.700 lei.

Wall-Street: Sa trimiti 500 de oameni in somaj nu reprezinta o masura dura?

Marian Petre Milut: Cu siguranta, dar cred ca am facut bine pentru ca am restructurat Prefab la momentul potrivit. Cu sase luni inainte ca recesiunea sa ajunga in Romania, am fost in Statele Unite si am vazut care e situatia acolo. Stiti ce inseamna sa te plimbi pe o strada americana si sa vezi ca peste tot scrie <<for sale>> (de vanzare - n.red.)?!

Wall-Street: Anul trecut, piata de BCA a inregistrat o scadere atat in volum, cat si ca valoare. Care credeti ca va fi evolutia pietei de profil in 2010?

Marian Petre Milut:
Ma astept la o scadere de 5-7% in volum a pietei de BCA si la un declin valoric de 10%. Piata de BCA traieste in acest moment din investitile private si ma refer aici la oamenii din mediul rural care muncesc afara si care se intorc cu bani ca sa-si construiasca o casa, un cotet de pasari sau altceva. Din pacate, programele pe care le deruleaza statul, cum ar fi Prima Casa, nu functioneaza. Probabil ca singurul lucru care are sanse de reusita sunt locuintele sociale pentru tineri.

Wall-Street: Ce anume ar putea revigora atat sectorul constructiilor, cat si economia?

Marian Petre Milut: Investitiile in infrastructura. Si ma refer aici nu doar la drumuri, ci si la consolidari de maluri, sisteme de canalizare si altele.

Wall-Street: Mizati pe o revenire pe plus a economiei, asemenea autoritatilor?

Marian Petre Milut: Pentru mine nu are importanta daca economia va fi pe zero sau pe 1 la sfarsitul anului. Cert este ca imi doresc ca evolutia economica sa fie macar sub forma de L. Pentru ca e mult mai bine sa ai o economie care evolueaza sub forma de L, decat sub forma literei W.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri