Fondurile de pensii ar trebui sa fie o componenta importanta in piata de capital romaneasca insa, deocamdata, gradul de implicare este foarte scazut. Citeste cum se vede piata de capital romaneasca prin ochii lui Radu Craciun, director de investitii al Eureko Pensii si speaker la conferinta Maturizarea pietei de capital - Intrebari si raspunsuri.
Wall-Street: Care este, in opinia dumneavoastra, principala problema a pietei de capital romanesti?

Radu Craciun: Lipsa unor emitenti privati cu capitalizare mare si o guvernare corporatista credibila. In acest moment ,nici macar lipsa fondurilor de investitii nu mai poate fi o scuza avand in vedere sumele mari aflate la dispozitia fondurilor de pensii private

Wall-Street: Ce ati schimba acum la BVB?Dar la Sibex?

Radu Craciun: Primul comentariu pe care l-as face este ca in Romania nu se justifica absolut de loc existenta a doua burse avand in vedere numarul si valoarea emitentilor. In conditiile in care firmele locale evita in momentul de fata finantarea prin creditare, actiunile celor doua burse de promovare a finantarii prin intermediul pietei de capital sunt mult prea timide.

Wall-Street: Care este partea care vi se pare ca functioneaza cel mai bine in prezent, la bursa romaneasca?

Radu Craciun: Tranzactionarea si in mare parte transparenta primelor 5-6 capitalizari.

Wall-Street: Cand credeti ca vom vedea o dezghetare a pietei de IPO-uri?

Radu Craciun: Atunci cand actorii pietei de capital, intermediarii si bursa, isi vor face un obiectiv din aceasta si vor avea rabdare sa il duca pana la capat educand potantialii emitenti. O atare afirmatie este cat se poate de valabila si pentru emisiunile de obligatiuni corporatiste

Wall-Street:
Care sunt principalele repere ale anului 2010, la Bursa?

Radu Craciun: Eventuala listare a fondului Proprietatea, decizia legata de pragul de detinere a SIF urilor si eventuala listare a unor pachete minoritare detinute de stat.

Pentru mai multe informatii despre maturizarea pietei de capital romanesti, trimite intrebari aici.

Citeste si interviurile cu Razvan Pasol, Adi Lupsan, Valentin Ionescu si Darius Cipariu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri