Teoria spune ca exista o corelatie inversa intre evolutia ratei de dobanda si indicii Bursei. Astfel, decizia de ieri a BNR de a reduce dobanda de referinta cu 0,5 pp la 6,5% ar fi trebuit sa ridice indicii Bursei de Valori Bucuresti.
Din pacate, criza financiara a schimbat mecanismele politicii monetare, iar majoritatea indicilor BVB au inchis sedinta de tranzactionare de ieri in scadere.

“Scaderea ratei de referinta cu 0,5%, in mod normal, reprezinta un lucru pozitiv pentru evolutia bursei pe termen mediu, insa intrarea de capitaluri mai mari pe piata de capital locala ca urmare a acestei decizii, cu siguranta, nu se va manifesta imediat si ma astept ca influenta sa fie una marginala”, a declarat pentru Wall-Street Andreea Gheorghe (foto), analist in cadrul Intercapital Invest.

Mai mult, Andrei Radulescu, analist la Target Capital, afirma ca evolutia bursei ar fi trebuit sa fie ascedenta, deoarece diferenta intre randamentul dividendelor oferite de companii si ratele dobanzilor practicate la depozite se reduce. Astfel, dividendele pot deveni mai atractive si deoarece capitalul nu trebuie imobilizat pentru un an, cum este cazul depozitelor bancare, un investitor trebuind doar sa detina actiuni la data de referinta, pozitia putand fii lichidata intr-un timp foarte scurt.

Reducerea, in continuare, a dobanzii-cheie ar putea creste lichiditatea Bursei

Analista Intercapital Invest este de parere ca scaderea randamentelor la plasamente ce tin de evolutia ratei de dobanda si imbunatatirea contextului macroeconomic intern ii poate determina, in timp, pe anumiti investitori sa isi orienteze o parte mai mare din economii in actiuni.

“Cu cat BNR va reduce dobanda de referinta mai mult cu atat investitorii isi vor reduce participatia in depozite in favoarea pietei de capital. Totusi nu trebuie uitat faptul ca depozitele bancare au un caracter de siguranta pe care piata de capital nu il are”, sustine Radulescu.

El mai afirma faptul ca desi primele dobanzi care se vor reduce vor fi cele la depozite, nu se asteapta sa apara noi investitori la Bursa, in cautarea de randamente mai mari, deoarece inca persista o stare de teama privind piata de capital.

SIF-urile, avantajate de decizia BNR

BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a fost singurul indicele de la Bucuresti care a inchis sedinta in crestere, urcand cu 0,95%, pana la 32.252,96 puncte.

“SIF-urile au evoluat pe verde deoarece sunt cele mai lichide titluri si au perspective bune din punctul de vedere al reducerii dobanzii-cheie de catre BNR. Reducerile dobanzilor la credite creaza asteptarile ca am putea asista la dezghetarea sistemului bancar si deci la o evolutia mai buna a rezultatelor bancilor, unde SIF-urile sunt actionari”, apreciaza Radulescu.

Indicele BET, al evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,25%, pana la 5.932,91 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 0,55%, pana la 3.475,35 puncte.

“O contributie importanta la scaderea indicilor au avut-o companii precum Petrom si BRD, care au urcat artificial pe finalul ultimei sedinte de saptamana trecuta si care s-au corectat, in mod normal, in sedinta de luni. De asemenea, o pondere importanta a avut-o si Transelectrica, pe fondul prezentarii unui buget mai pesimist pentru anul 2010”, afirma Andreea Gheorghe.

Pe de alta parte, indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 0,86%, ajungand la 11.877,99 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,37%, pana la 589,58 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,66%, pana la 795,91 puncte.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a redus usor, la 19,27 milioane lei (4,74 mil. euro). Totodata, pe piata obligatiunilor schimburile au fost modeste, de 533.113 lei, fiind realizat un schimb cu noua serie de titluri listate B1504A, in valoare de 10.338 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri