Ciprian Zah, membru in Consiliul Bursei si vicepresedinte Broker Cluj, se asteapta ca la peste patru ani lichiditatea zilnica a Bursei sa fie de peste 50 mil. euro. si la o capitalizare de circa 25% din PIB-ul Romaniei. El a explicat intr-un interviu acordat Wall-Street care sunt proiectele pe care doreste sa le implementeze o data cu numirea in functia de administrator al Bursei.
Wall-Street: In candidatura depusa de dvs. vorbiti despre o politica de vanzari mai agresiva la nivelul BVB si de parteneriate cu intermediarii? Cum credeti ca se poate aplica aceasta politica si ce ar presupune aceste parteneriate cu intermediarii?

Ciprian Zah: Parteneriatul BVB - intermediari presupune organizarea de prezentari de tip roadshow la nivel national si regional, in vederea atragerii de companii la cota bursei si de obtinere de feedback din partea companiilor deja listate.

Wall-Street: Cum credeti ca poate fi statul convins sa majoreze free-float-ul companiilor listate din portofoliul sau?

Ciprian Zah: Voi propune Consiliului BVB pregatirea unui material cat mai cuprinzator cu avantajele unei astfel de operatiuni pe care sa-l sustinem in fata factorilor de decizie si in care vom exemplifica experienta unor state si burse vecine noua, cum ar fi cea din Varsovia si Praga.

Wall-Street: Mai vorbiti in candidatura dvs si despre incurajarea listarilor de tip dual. Ce alti emitenti internationali doriti sa aduceti la BVB?

Ciprian Zah: In principiu m-am gandit la companii multinationale ce activeaza si pe teritoriul Romaniei, dar nu as dori sa ne limitam doar la acestea. Chiar daca in exprimarea mea am folosit termenul de “listare” in aceasta categorie as include si tranzactionarea pe CAN-BVB (sistemul alternativ de tranzactionare al BVB care la ora aceasta este in plin proces de autorizare) a unor companii listate pe alte piete din comunitatea europeana.

Tranzactionarea acestor emitenti se poate face fara acordul emitentului (conform MiFID) prin intermediul unui broker activ pe ambele piete (brokerul furnizor de lichiditate).

Wall-Street: In prezent, pe piata de actiuni nu mai exista market-makeri. Pe ce actiuni credeti ca este necesara aducerea de market-makeri si despre ce tip de recompensare vorbiti?

Ciprian Zah: Recompensarea la care m-am referit este sub forma unor comisioane preferentiale acordate market-makerilor.

Wall-Street: De asemenea, vorbiti de fuziunea dintre Sibex si BVB. Credeti ca in timpul mandatului dvs. veti reusi sa incepeti proiectul de fuziune dintre cele doua burse? Domnul Ancuta a declarat public faptul ca fuziunea nu poate avea loc mai devreme de 2-3 ani.

Ciprian Zah: Competitia dintre SIBEX si BVB a fost benefica pana la un moment dat. Acum eu cred ca este momentul sa strangem randurile in contextul globalizarii accentuate si sa folosim din experienta pozitiva a ambelor piete pentru a crea o piata puternica la nivel national.

Wall-Street: Ce alte proiecte doriti sa implementati in timpul candidaturii dvs.?

Ciprian Zah: Am inceput la nivelul Consiliului Bursei discutiile in vederea identificarii proiectelor pe care sa le implementam in timpul mandatului nostru.

Cateva din cele demarate deja sunt: listarea Bursei de Valori, Sistemul Alternativ de Tranzactionare (CAN-BVB), conturile globale, revizuirea conditiilor de admitere si mentinere la cota BVB.

Wall-Street: Cum vi se pare ca sunt, in prezent, discutiile dintre CNVM si Bursa?


Ciprian Zah: Cred ca relatia de comunicare cu CNVM este una foarte buna acum. Am agreat cu CNVM ca este in folosul pietei de capital o relatie de comunicare mult mai eficienta ca pana acum si, in acest sens, am stabilit o intalnire lunara de informare si o implicare mai activa a celeilalte parti ori de cate ori este necesar.

WS: Credeti ca actualul CA va fi unul unitar, fata de cele anterioare unde existau diferite tabere de interese?

Ciprian Zah: Cred acest lucru si sper din tot sufletul sa fie asa. Nu exclud posibilitatea existentei de opinii contrare pe anumite subiecte, dar acest lucru nu ar trebui sa ne deranjeze, ci din contra sa ne impinga sa tratam cu atentie fiecare problema in parte.

WS: Cum credeti ca va fi anul 2010 pentru institutia Bursei si pentru piata?

Ciprian Zah: Cred ca anul 2010 va fi anul listarii Fondului Proprietatea.

WS: Privind in viitor, cum vedeti Bursa si piata de capital romaneasca la finalul candidaturii dvs?

Ciprian Zah: La finalul mandatului meu si al colegilor sper sa avem Bursa de Valori Bucuresti la un nivel al capitalizarii la peste 25% din PIB-ul Romaniei si cu o valoare medie zilnic tranzactionata de peste 50 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri