Tot mai multe companii din Romania intampina dificultati financiare importante din cauza crizei economice, iar accesul firmelor la credite este tot mai redus din cauza prudentei ridicate manifestate de banci in aceasta perioada. In acest context, Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii, sfatuieste companiile sa recurga si la finantarea prin piata de capital.

"Exista viata dupa banci! In mod clar nu orice firma
se poate finanta prin bursa prin emiterea de obligatiuni sau actiuni, dar cu siguranta exista numeroase companii care s-ar incadra si ar putea obtine bani fara sa apeleze la banci", a declarat Radu Craciun, in cadrul conferintei "Maturizarea pietei de capital" organizata de Wall-Street.ro si Intercapital Invest.

Bancile au inasprit conditiile de creditare inca din 2009, pe masura ce creditele neperformante din trecut au sporit, iar nivelul provizioanelor constituite de institutiile de credit a crescut rapid.

De asemenea, valoarea garantiilor aduse de majoritatea companiilor (terenuri, imobile, utilaje) a scazut, conducand si la o diminuare a sumelor ce pot fi imprumutate de clientii persoane juridice.

Intrebari si raspunsuri despre piata de capital. Vezi ce spune Radu Craciun, Eureko Pensii