Bursa Romana de Marfuri a semnat recent un protocol cu CEC Bank pentru utilizarea certificatelor de depozit a semintelor de consum prin intermediul institutiei, urmand ca in curand sa fie incheiat un acord similar cu BRD SocGen, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BRM.
“Protocolul prevede o intensificare a colaborarilor privind certificatele de depozit. Certificatele de depozit pot oferi garantii pentru acordarea unui credit in domeniul agricol, iar in conditiile in care un agricultor nu isi poate plati datoriile, banca va putea executa aceste certificate prin intermediul Bursei”, a explicat Septimiu Stoica (foto).

El a mai declarat ca Bursa a purtat discutii si cu alte 10 banci si a stabilit impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) sa aiba initiative comune in domeniul agricol. Presedintele BRM a explicat ca a fost incheiat un parteneriat si cu Fondul de Garantare a Creditului Agricol, prin care se doreste tranzactionarea acestor certificate prin intermediul Bursei.

Tranzactionarea certificatelor de depozit a semintelor prin Bursa ar aduce mai multe beneficii, sustine Stoica, cum ar fi un pret corect, oferit de cerere, transparenta si siguranta operatiunilor, certificate de calitate si o cantitate standardizata, din punctul de vedere al consumatorilor.

“O piata spot viabila a cerealelor va crea premisele construirii unei piete de derivate. O astfel de piata va permite consumatorilor sa stie care va fi pretul anumitor cereale in termen de cateva luni”, a mai afirmat seful BRM.

Stoica considera ca o problema mare a tranzactionarii certificatelor de depozite este faptul ca acestea nu sunt dematerializate, standardizate si omogene si nu isi pot schimba proprietarul in mod liber, ca in cazul actiunilor.

Desi programul guvernamental Primul Siloz va avea efecte pozitive asupra Bursei Romane de Marfuri, acestea se vor resimti in curs de cativa ani. “Legislatia trebuie inlesnita la nivelul operatiunilor de post-tranzactionare. In cadrul legislativ care priveste bursele de marfuri dorim sa includem si specificatii legate de post-tranzactionare, pe care dorim s-o facem tot noi”, spune Stoica.

El sustine ca in cazul certificatelor de depozit ar trebui sa apara si o anumita standardizare a cantitatii, in conditiile in care, in prezent, atestatul inregistreaza intregul volum depus de catre un agricultor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri