Bursa Romana de Marfuri se afla in discutii cu cativa mari producatori din piata locala pentru tranzactionarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera si spera sa incheie contracte cu acestia, au declarat reprezentantii BRM.
Prima tranzactie cu certificate de CO2 a fost realizata in 9 aprilie, in urma careia Electrocentrale Bucuresti a lansat un ordin de schimb de certificate EUA (unitati de alocare) contra CER (reducere de emisii certificata).

“Cred ca la nivelul Romaniei trebuie sa avem cat mai multe certificate de emisii de CO2 si sa folosim cat mai putine, iar restul ramas sa fie valorificat prin tranzactii”, a declarat Septiumiu Stoica, presedintele BRM.

Potentialul maxim al pietei de certificate de CO2 este de 349,67 milioane de certificate, in conditiile in care Romaniei i-au fost alocate 442,75 milioane certificate in perioada 2008-2012.

Stoica a afirmat ca desi in alte tari certificatele de CO2 sunt calificate ca fiind marfuri, in Romania aceste instrumente nu sunt nici macar valori mobiliare.

Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private. Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de tranzactionare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri