Asiguratorul polonez PZU SA va lansa din 20 aprilie oferta publica initiala (IPO) pe Bursa din Varsovia, in urma careia vrea sa atraga 1,9 miliarde euro, cea mai mare valoare de pe piata de capital din Europa, potrivit Bloomberg.
Oferta se va incheia in 29 aprilie, iar compania spera ca va intra la tranzactionarea pe bursa in preajma datei de 14 mai. Investitorii vor putea sa cumpere 30% din compania, in urma vanzarii participatiei detinute de catre statul polonez si de asiguratorul Eureko.

IPO-ul PUZ face parte din planul guvernamental de a atrage o suma record, de 10 miliarde dolari, din vanzarea de participatii detinute pentru a finanta deficitul bugetar. De asemenea, Polonia vrea sa vanda actiunile detinute in cadrul companiilor de stat din energie, telefonie si sectorul chimic, precum si cea detinuta la Bursa de Valori din Varsovia.

PZU estimeaza ca va distribui intre 25 si 45% din profitul annual investitorilor prin dividende.

Guvernul polonez si Eureko au stabilit ca pretul unei actiuni sa fie de 289,5 zloti/actiune, in urma unui acord incheiat in octombrie 2009. Pretul unei actiuni PZU se tranzactioneaza pe pietele de tip OTC (Over-The-Counter) la circa 360 zloti, potrivit lui Marcin Juzon, partener la Secus Holding, care detine o participatie in cadrul companiei.

Desi pretul minim si maxim al ofertei nu a fost inca anuntat, Juzon se asteapta la o cotatie cuprinsa intre 300 si 400 zloti polonezi.

Listarea PZU ar putea sa depaseasca IPO-ul din 2009 al grupului energetic de stat PGE SA, care a atras circa 1 miliard de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri