Indicii bursieri autohtoni au debutat saptamana cu scaderi importante—indicele BET a inchis sub 6 000 puncte cu 2% mai putin fata de inchiderea de vineri, in timp ce BET-FI a inregistrat o scadere de 2,51% pana la nivelul de 31 644 puncte.

Directia descendenta a cotatiilor a determinat vanzari mai agresive la BVB, ceea ce a ridicat astfel lichiditatea sectiunii de actiuni la 34,76 milioane lei (8,36 milioane euro), cu mult peste nivelul inregistrat in sedinta precedenta, de 13,7 milioane lei (3,3 milioane euro). In schimb, transferurile de titluri de stat au insumat 69,83 milioane lei (16,78 milioane euro).

Indicele compozit BET-C, a pierdut 1,81% iar ROTX, indicele jucat la Bursa din Viena, a pierdut 1,96%. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 2,07%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 1,55 procente.

„Scaderile de ieri au fost determinate in principal de informatiile negative de pe pietele externe (frauda Goldman Sachs) care au avut un impact negativ asupra indicilor americani, in sedinta de vineri. In acelasi timp, poate fi vorba si de o marcare a profiturilor, pe fondul acestor stiri”, a explicat Mario Chirila, broker la Intercapital Invest.

In topul lichiditatii sedintei de ieri s-au plasat societatile de investitii financiare (SIF), care au inregistrat si printre cele mai ample corectii.

Astfel, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cel mai mare rulaj, de 10,10 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,58%, la cotatia de 1,89 lei. Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit, de asemenea, puternic - cu 3,07% - pana la cursul de 1,58 lei, in timp ce lichiditatea s-a cifrat la 3,84 milioane lei.

Inceputul corectiilor?

„Este dificil de afirmat daca aceste scaderi reprezinta inceputul unei corectii/miscari laterale, insa cert este ca indicii bursieri au reusit sa recupereze destul de rapid aproape 50% din intreaga scadere din 2007—2009, iar de la inceputul anului 2010 indicele BET a crescut cca. 25%”, a mai spus brokerul Intercapital.

In sectorul bancar, pretul unei actiuni BRD SocGen (BRD) a coborat cu 1,92%, la 15,30 lei, in urma unor schimburi de 2,84 milioane lei. Titlurile Erste Bank (EBS) au suferit o corectie de 2,23%, pana la 140 lei, pe un rulaj de 1,52 milioane lei.

Astfel, potentialul de crestere pe termen scurt este din ce in ce mai limitat. „Cel mai probabil in urmatoarele luni vom asista la volatilitate ridicata, incertitudine mare, iar cea mai potrivita strategie pe o astfel de piata este de reducere a expunerii in urmatoarele saptamani (pana cel tarziu jumatatea luni mai) si asteptarea unei corectii pe parcursul careia se poate creste din nou expunerea”, a conchis Mario
Chirila.