Un grup de actionari ai Bancii Transilvania (TLV) a propus alegerea noului consiliu administrativ prin metoda votului cumulativ, actionarii urmand sa ia o decizie in acest sens in adunarea generala din 28 aprilie, se arata intr-o informarea transmisa Bursei de Valori Bucuresti.

Actionarii vor decide in AGA de la sfarsitul lunii daca alegerea administratorilor pentru mandatul 2010 - 2014 se va face prin metoda clasica, adica votul secret, sau prin vot cumulativ.

Pentru functia de administrator au intrat in cursa 10 candidati, care se lupta pentru 7 locuri in CA. Actualul presedinte al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si directorul general, Robert Rekkers, si-au depus candidaturile pentru consiliul de administratie.

Din partea BERD va concura un fost director al GE Capital Paris, Peter Franklin, in timp ce fostul reprezentant al BERD, Roberto Marzanati, va candida ca independent.

De asemenea, s-au mai inscris in cursa doi fondatori ai bancii: Radu Danut Palagheanu si Constantin Jeican. SIF-urile ar putea fi reprezentate de Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, si de Gabriela Grigore, din partea SIF Banat-Crisana (SIF1).

Celelalte candidaturi sunt ale directorului general al Verida Credit IFN, Carmen Retegan, si medicul Corneliu Diaconescu.

Banca Transilvania, in scenariul listarii la Viena. Care sunt sansele de succes?

Tot in 28 aprilie, AGA va dezbate daca se va majora social cu 391,58 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profit, utilizarea primelor de emisiune si prin noi aporturi in numerar din partea actionarilor. Astfel, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net, existente in sold la sfarsitul anului trecut, vor fi obtinute 173,9 milioane lei, in timp ce din primele de emisiune va fi incasata suma de 97,68 milioane lei.

Banca Transilvania cere de la actionari inca 120 milioane lei, urmand sa fie emise 120 milioane de actiuni, la pretul de 1 leu. De asemenea, conducerea bancii propune si tranzactionarea drepturilor de preferinta in cazul acestei majorari, pentru o perioada de trei saptamani.

In acelasi timp, actionarii vor decide daca accepta listarea dubla a titlurilor TLV, adica tranzactionarea acestora si pe Bursa din Viena.