Temerile legate de economia Greciei au adus o noua sedinta de scaderi puternice pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cel mai sever declin fiind inregistrat de sectorul societatilor de investitii financiare, in contextul in care indicele BET-FI a coborat cu 3%, sub nivelul de 30.000 puncte.
Lichiditatea pietei de actiuni a BVB s-a mentinut la un nivel ridicat,de 34,76 milioane lei (8,39 milioane euro), foarte aproape de rulajul inregistrat in sedinta precedenta, de 35,05 milioane lei (8,45 milioane euro). De asemenea, au fost tranzactionate si 813 titluri de stat, pentru 9,27 milioane lei.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborat cu 2,13%, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,64%.
Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cel mai mult, cu 2,94%, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 1,58%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 2,07%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 2,81%.

“Investitorii continua marcarile de profit, pe fondul situatiei instabile din Grecia. Nimeni nu este hotarat sa stea in piata, cu randamente de 30% de la inceputul anului”, a declarat pentru Wall-Street Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville.

In opinia sa, este foarte posibil ca aceste corectii sa continue si sa se amplifice, in special daca vor fi scaderi si pe bursele americane.

“Pana acum, lumea a stat foarte mult in asteptarea pietei din SUA, cu gandul ca daca vor continua cresterile, nu este cazul sa iasa din piata pentru a reveni. Insa primele corectii peste ocean vor spulbera aceasta motivatie si vor duce la amplificarea scaderilor”, a mai spus Ciubotaru.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat cea mai mare lichiditate din piata, de 12,78 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,70%, la cotatia de 1,80 lei, in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) s-au ieftinit cu 2,14%, pana la cursul de 1,37 lei, in timp ce lichiditatea s-a cifrat la 6,14 milioane lei.

In sectorul bancar, pretul unei actiuni Banca Transilvania (TLV) a urcat cu 0,44%, la 2,26 lei, in urma unor schimburi de 2,51 milioane lei. Pe de alta parte, titlurile BRD SocGen (BRD) au stagnat la 15,30 lei, pe un rulaj de 1,74 milioane lei. Cotatia Erste Bank (EBS) a coborat cu 1,07%, la 139 lei, valoarea tranzactionata fiind de 704.202 lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri