Bursa de Valori Bucuresti a inchis prima zi a saptamanii cu scaderi generalizate, lichiditatea redusa indicand faptul ca investitorii asteapta rezultatele vizitei Fondului Monetar International (FMI) in Romania.
“Analiza FMI este una destul de importanta, iar piata de capial este extrem de receptiva la ce se intampla si la ceea ce va influenta politicile monetare viitoare”, a declarat Marcel Murgoci (foto), director de tranzactionare la Estinvest, pentru Wall-Street.

El afirma ca daca Fondul nu va fi multumit de reformele intreprinse si va decide amanarea acestei transe, in mod normal, ar trebui sa asistam la corectii, cel putin in momentul anuntului. “Trebuie totusi sa tinem cont si de evolutii pietele internationale si in functie de aceste miscari am putea asista la scaderi mai puternice sau mai reduse”, explica Murgoci.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a redus puternic, la 13,34 milioane lei (3,23 mil. euro), in timp ce rulajul total al pietei a fost de 16,41 milioane lei (3,98 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,56%, pana la 5.842,60 puncte, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,41%, pana la 3.524,33 puncte.

Indicele BET-F
I, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a coborat cu 0,50%, pana la 30.726,17 puncte, in timp ce indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,24%, la 11.980,98 puncte.

Indicele BET-XT
, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 0,54%, pana la 578,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,58%, pana la 797,92 puncte.

“Ma astept sa vedem o saptamana letargica”

In aceasta saptamana, multi emitenti vor fi suspendati de la tranzactionare ca urmare a adunarilor generale si este posibil ca elementele externe si interne, precum vizita FMI, sa nu aiba un impact imediat asupra pietei.

“Ma astept sa vedem o saptamana letargica, cu volume nu foarte mari si evolutii neconcludente. Poate saptamana viitoare o sa fie o lichiditate mai mare si cu un impact mai mare asupra pietei”, sustine reprezentantul Estinvest.

SIF Oltenia (SIF5) a atras cea mai mare lichiditate din piata, de 4,45 milioane lei, in timp ce pretul a stagnat la 1,87 lei. Pe de alta parte, titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat 1,43%, la 1,38 lei, pe schimburi in valoare de 1,74 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 0,65%, la 15,20 lei, pe rulaje de 1,47 milioane lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au coborat cu 0,44%, la pretul de 2,25 lei, pe o lichiditate de 871.205 lei.

O evolutie negativa au avut-o si actiuni OMV Petrom (SNP), care au inchis in scadere cu 2,06%, la 0,333 lei, in urma unor schimburi in valoare de 889.219 lei. In sedinta de ieri, titlurile SNP au fost cele mai tranzactionate din piata si au facut obiectul unor tranzactii cu 2,66 milioane de actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri