“Componenta este implementata cu scopul de a facilita accesul intermediarilor locali si internationali la sistemul Bursei de Valori Bucuresti printr-o interfata standard de conectare si comunicare pe protocolul FIX”, se arata in document.

Protocolul FIX (FInancial eXchange Protocol) este un set de specificatii pentru comunicarea electronica pe baza de mesaje a tranzactiilor din pietele de capital si reprezinta, in acest moment, standardul “de facto” in comunicarea specifica pietelor de capital la nivel global.

“Rolul noii componente a sistemului Arena este de a prelua, printr-o arhitectura standardizata si un limbaj generalizat, instructiunile de gestiune a ordinelor si tranzactiilor din sistemele de order management ale participantilor si a le introduce in sistemul de tranzactionare pentru executie; dupa executie, confirmarile se transmit prin aceeasi componenta catre sistemele brokerilor”, se explica in comunicat.

FIX a fost dezvoltat prin colaborarea bancilor, brokerilor, burselor, investitorilor institutionali din intreaga lume - colaboratori care au impartasit aceeasi viziune in legatura cu un limbaj global pentru tranzactionarea automata si in timp real a instrumentelor financiare.

Componenta FIX este utilizata de cele mai dezvoltate burse ale lumii, precum Euronext, London Stock Exchange, Deutsche Boerse, iar printre brokeri se numara Citi, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch si Goldman Sachs.