Bursa de la Bucuresti a pierdut in sedinta de ieri peste 1%, pe fondul deprecierilor inregistrate de pietele internationale ca urmare a problemelor pe care le intampina Grecia in primirea ajutorului financiar necesar.
Lichiditatea pietei de actiuni a urcat la 17,91 milioane lei (4,34 mil. euro), iar rulajul total al BVB a fost de 18,24 milioane lei (4,42 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,26%, la 5.769,02 puncte, iar indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,10%, pana la 3.485,50 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 2,22%, pana la 30.044,01 puncte, in timp ce indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 1,40%, la 11.813,01 puncte.

“Scaderile de pe bursele externe sunt legate de tergiversarea acordarii de ajutor financiar Greciei si au fost preluate si de catre piata locala. Problemele care privesc Grecia o sa creeze un nou val de corectii, deoarece apar probleme si in alte tari precum Portugalia si Spania”, a declarat Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, pentru Wall-Street.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 1,46%, la 570,51 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 1,39%, pana la 786,82 puncte.

Cea mai mare scadere a pietelor europene in ultimele cinci luni

Actiunile europene au inregistrat cea mai mare pierdere din ultimele cinci luni pe fondul ingrijorarilor ca ajutorul financiar al Greciei nu va putea stopa cresterea deficitului bugetar.

Indicele Footsie 100, principalul indice al bursei din Londra, a pierdut 2,61%, la 5.603,52 puncte, in timp ce indicele DAX, al bursei din Frankfurt, a coborat cu 2,73%, pana la 6.159,51 puncte.

Indicele CAC 40 a inchis cu o scadere de 3,82%, ajungand la nivelul de 3.844,60 puncte.

“Bancile care detineau obligatiuni grecesti au vandut aceste instrumente, ceea ce a dus la crestere costului de finantare a bancilor din Grecia si a dus la scaderea actiunilor bancare locale. Totodata, ne putem astepta la scaderi ale actiunilor bancare de pe toate pietele”, sustine Ciubotaru.

“Ma astept la scaderi pe piata locala”


Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras din nou cea mai mare lichiditate din piata, de 5,10 milioane lei, iar pretul a coborat cu 2,14%, la 1,83 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova (SIF2) s-au depreciat cu 2,17%, pana la 1,35 lei, pe o lichiditate de 3,91 milioane lei.

“Ma astept pe piata locala la scaderi, in cel mai probabil scenariu, deoarece problema de finantare a Greciei nu se va rezolva curand. Deocamdata, nu se intrevad rezolvari ale problemelor la nivelurile actuale ale preturilor si cred ca se va continua tendinta de scadere”, apreciaza reprezentantul Tradeville.

Din sectorul bancar, actiunile Banca Transilvania (TLV) au pierdut 1,33%, la 2,22 lei, pe un rulaj de 1,04 milioane lei, iar titlurile Erste Bank (EBS) au scazut cu 2,11%, pana la 139 lei, pe schimburi de 629.362 lei.

Printre cele mai lichide titluri s-au aplasat si actiunile Transelectrica (TEL), pe fondul unor tranzactii de cumparare realizate de SIF Oltenia. Pretul titlurilor a coborat cu 2,44%, la 20 lei, pe o lichiditate de 3,38 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri