Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat cea mai slaba sedinta a anului, cele cinci societati de investitii financiare ajungand la nivelurile de la finalul lunii ianuarie 2010.
Desi decizia de ieri a Bancii Nationale de a reduce dobanda-cheie cu 0,25 pp la 6,25% ar fi trebuit sa aiba un efect pozitiv asupra pietei, dupa aparitia declaratiilor FMI privind majorarea cotei unice si a TVA-ului investitorii au redus puternic pretul actiunilor.

“Reducerea dobanzii-cheie de catre BNR ar trebui sa aiba pe termen mediu un efect pozitiv asupra pietei de capital, dobanzile reduse oferite de catre banci putand determina reorientarea unor fluxuri banesti catre piata de actiuni, care, fara indoiala, poate oferi randamente net superioare dobanzilor bancare”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Lichiditatea pietei de actiuni s-a dublat la 51,89 milioane lei (12,55 mil. euro), pe fondul unor tranzactii in valoare de 16,86 milioane lei cu 7% din capitalul Bancii Carpatica.

Miscarea de scadere a pietei inceputa in urma cu aproape o luna si temerile cu privire la situatia economica a zonei euro au amplificat marcarile de profit pe emitentii autohtoni in ultima perioada.

“In acest context, informatiile potrivit carora este posibila o crestere a taxelor si a impozitelor in urmatoarea perioada au avut efectul unor vanzari in panica de catre investitori pe finalul acestei sedinte, diseminarea acestei informatii pe scara larga in zilele urmatoare putand determina o continuare a corectiilor accelerate”, explica Aldea.
Adrian Simionescu, director general la Vienna Invesment Trust, este de parere ca deprecierile inregistrate ieri de piata locala au fost generate zvonurile privind un ajutor financiar ce urmeaza a fi acordat Spaniei care a influentat negativ si pietele europene.

“Nu cred ca ipoteza majorarii TVA-ului si cotei unice a influentat investitorii, deoarece adoptarea si punerea in aplicare a aceastei modificari va avea loc peste aproape un an. Marcarile de profit ar trebui sa apara inainte de adoptarea legii”, considera Simionescu.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 4,08%, pana la 5.416,82 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,45%, pana la 3.247,40 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 5,03%, pana la 27.682,94 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 2,95%, ajungand la 11.289,68 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 4,67%, la 530,38 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 4,12%, pana la 742,27 puncte.

Schimburi cu 7% din capitalul BCC

Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 16,86 milioane lei, fiind realizate schimburi cu peste 7% din capitalul social al companiei, respectiv 165,4 milioane de titluri. Pretul actiunilor a coborat cu 2,45%, la 0,0955 lei.

“Speculatii cu privire la o posibila preluare a Bancii Carpatica au fost vehiculate de nenumarate ori in ultimii doi ani, insa pana acum nu s-au concretizat”, este de parere reprezentantul Intercapital.

Pe urmatoarea pozitie in functie de lichiditate s-a plasat SIF Oltenia (SIF5), care a atras 7,37 milioane lei, in timp ce cotatia a pierdut 2,73%, la 1,78 lei. Pe de alta parte, actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 5,43%, la 1,22 lei, pe rulaje de 3,05 milioane lei.

Gabriel Aldea se asteapta ca, pe termen scurt, evolutia Bursei sa fie, in continuare, de scadere ca urmare a contextului economic european si intern nefavorabil.

“Totusi, supravanzarea resimtita in aceste sedinte creeaza premisele si unor reveniri pe fondul unor volatilitati in crestere”, sustine brokerul.

Din sectorul bancar s-au remarcat titlurile BRD SocGen (BRD), cu rulaje de 4,28 milioane lei, iar pretul a inchis in stagnare, la 14,5 lei. De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 1,08%, pana la pretul de 138 lei, pe tranzactii in valoare de 2,11 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri