Analistii Erste Group considera ca, pe baza profitabilitatii estimate pentru acest an, cele cinci societati de investitii financiare (SIF) nu isi vor permite sa distribuie dividende pentru rezultatul financiar din 2010.
SIF-urile si-au bugetat in acest an profituri de pana la 3 ori mai mici decat cele inregistrate in 2009. Totusi, specialistii afirma ca bugetele prognozate pe 2010 demonstreaza increderea pe care aceste societati le au in participatiile minoritare in cadrul celor mai mari banci romanesti BCR si BRD SocGen.

“Dividendele mai mici, ce urmeaza a fi primite de catre SIF-uri de la alte companii decat bancile, a fost principala problema cu care s-au confruntat SIF-urile in privinta miscarilor calitative a portofoliilor din ultimii ani”, afirma reprezentantii Erste.

Din punctul de vedere al dividendelor care vor fi primite pentru 2010 cel mai bine sta SIF Oltenia (peste 7 mil. euro) si SIF Muntenia (circa 6 mil. euro), in timp ce pentru SIF Moldova, valoarea este estimata la sub 2 milioane lei. In cazul SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, analistii prognozeaza dividende in valoare totala de 3 milioane euro, respectiv 4 milioane euro.

“Principala provocare din acest an va fi este valorificarea sumelor pe care le vor obtine din vanzarea de participatii in noi oportunitati de pe piata de capital. Trei dintre SIF-uri si-au anuntat planuri de investitii ambitioase pentru acest an: SIF Banat-Crisana - 52 mil. lei, SIF Moldova, 140 mil. lei si SIF Transilvania 60 mil. lei.”, se arata in raportul de analiza.

“Planurile de investitii anuntate de catre SIF-uri sugereaza faptul ca, in ciuda restrictiilor de capital, societatile nu vor adopta o politica de investitii defensiva in acest an, ceea ce reprezinta pentru noi o surpriza frumoasa”, afirma specialistii.

In raport se mai afirma ca, in ciuda dificultatilor de administrare a activelor, portofoliile SIF-urilor nu se vor deteriora in 2010, in conditiile in care intrarile de capital vor fi mai bune fata de cheltuielile operationale.

Cititi si Erste: Pastrarea lichiditatilor la un nivel ridicat, o prioritate pentru SIF-uri in 2010


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum raspunde Dragoi, dupa ce Ciurezu i-a aruncat manusa inainte de AGA
Setari Cookie-uri