Fondurile monetare si de obligatiuni au atras 96 mil. euro in aprilie

Activele fondurilor mutuale au urcat usor in luna aprilie, la 4,53 miliarde lei (1,1 mld. euro), iar volumul subscrierilor a depasit 127 mil. euro, din care cele monetare si de obligatiuni - 96 mil. euro, conform statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Numarul investitorilor din intreaga industrie de fonduri de investitii s-a majorat cu 3% in aprilie, la 280.815.

La sfarsitul lui aprilie, fondurile monetare detineau active de 2,60 miliarde lei, cu 7,3% mai mari fata de valoarea din luna precedenta. Aceste organisme de plasament au atras subscrieri nete de 164,7 milioane lei.

Cele cinci fonduri de obligatiuni au inregistrat o crestere a activelor de 5,7%, pana la 828 milioane lei, investitorii realizand subscrieri nete de 40,7 milioane lei.

“Cred ca indreptarea investitorilor in fondurile monetare si de obligatiuni din luna aprilie a fost foarte mult influentata de sfaturile pe care le fac retelele de distribuire ale fondurilor. In momentul acesta, mai greu se fac recomandari pentru fonduri de actiuni”, a declarat Eugen Voicu, CEO Aviva Investors Romania.

Fondurile diversificate au obtinut o scadere a activelor cu 1,5%%, in aprilie, la 332 milioane lei. Investitorii au plasat in aceste fonduri 0,2 milioane lei, cele mai reduse subscrieri nete din sectorul de profil.

Fondurile de actiuni au inregistrat o crestere usoara, de 1,6%, pana la active de 280 milioane lei, cea mai redusa valoare dintre fondurile mutuale. In luna analizata, aceste fonduri au atras subscrieri nete de 16 milioane lei.

Voicu se asteapta ca deprecierile puternice inregistrate de piata de capital sa atraga o noua categorie de investitori, iar pe fondurile de actiuni sa vedem mai degraba un echilibru, decat sa asistam la rascumparari.

Activele fondurilor din categoria “Altele” au urcat cu 2,5%, la 488 milioane lei. Valoarea subscrierilor nete in fonduri a fost de 23,8 milioane lei.

Pe de alta parte, fondurile inchise de investitii au inregistrat o scadere a activelor de 1,8%, la 1614 milioane lei. Investitorii au realizat subscrieri nete de 0,2 milioane lei in aprilie.

Activele totale atat ale fondurilor mutuale, cat si a celor inchise se ridica la 4,7 miliarde lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri