Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut ieri cu 5,13% pana la 5.175,22 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 4,39%, pana la 3.121,06 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 3,87%, pana la 26.834,51 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, scadea cu 4,68%, ajungand la 10.702,58 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 4,56%, la 508,54 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 4,10%, pana la 720,97 puncte

“Contextul intern si international este mult mai negativ, asa ca nu ma astept la evolutii pozitive. Mai mult, in zilele urmatoare sunt datele de inregistrare dividendele si majorarile de capital ale unor companii si ma astept ca interesul investitorilor sa scada”, a declarat Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Cresterile din sedinta de ieri au fost cele mai spectaculoase din ultimii ani, indicele compozit al pietei urcand cu aproape 10 procente. Ziua de ieri a amintit brokerilor cu zilele de revenire din trendul descendent din anul 2008, cand dupa zile de scaderi ample urmau sedinte cu aprecieri importante.

Impresia mea este ca suntem intr-o perioada de corectie a pietei romanesti de capital, dar si a celor internationale, din cauza schimbarii de perceptie privind economia locala si globala. Motivul principal care a determinat aceasta corectie este vizibil de la inceputul lunii aprilie, cand bursa romaneasca avea evolutii pozitive, in contrast cu pietele externe. Acestea au fost oprite de asteptarile legate de economia tarii, ce s-au dovedit a fi mult mai pesimiste acum fata de inceputul anului”, a mai spus Aldea.

In acelasi timp, corectiile de pe pietele externe au venit sa amplifice aceasta evolutie si brokerul de la Intercapital crede ca aceasta va continua, chiar si cu masurile exceptionale de salvare a Europei, pentru ca multe piete vin dupa cresteri foarte accelerate, fara motive sustinute.

Pentru zilele urmatoare, Aldea se asteapta la volatilitati ridicate in ambele sensuri.

Lichiditatea totala a bursei la finalul sedintei de ieri a fost de 53 milioane lei (12,3 mil. euro), din care 16, 2 milioane lei (3,9 milioane euro) au fost realizate pe segmentul de obligatiuni.