Bursa romaneasca s-a decorelat ieri de evolutiile pietelor internationale, investitorii reactionand agresiv pe vanzare la stirile si amenintarile privind contextul economic, social si politic din Romania. In sedinta de ieri, doar doi emitenti au marcat evolutii usor pozitive, pe fondul unor deprecieri generalizate in toata piata.
Lichiditatea totala a pietei a fost de 57 milioane de lei (13,7 milioane de euro), din care 48,5 milioane lei (11,5 milioane euro) s-au realizat pe piata de actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a pierdut 6,73%, pana la 4.978,98 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 5,99%, pana la 3.017,58 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 7,90%, pana la 23.265,21puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 5,31%, ajungand la 10,489,80 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 6,8%, la 476,93 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis pe scaderi de 6,45%, pana la 687,60 puncte.

Brokerii consultati de Wall-Street spun ca nu mai exista o corelare intre bursa romaneasca si pietele straine, mai ales ca ieri evolutia indicilor din Europa si din regiune a fost rezonabila.

“Investitorii romani au reactionat la temerile legate de stirile si perspectivele negative locale, la posibilitatea aparitiei unor probleme sociale, la masurile anuntate pentru ajustarea deficitului bugetar. Astfel, contextual social, economic si politic local a fost un factor determinant pentru evolutia bursei de ieri”, a declarat Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest.

Aceste temeri au fost dublate si de posibilitatea continuarii scaderilor pe marile piete, insa componenta locala a fost mult mai importanta.

“Un alt element determinat al scaderilor este si faptul ca piata noastra a crescut mult mai accelerat decat alte burse in primele trei luni ale anului iar schimbarea perspectivelor in sens negativ a dus la o ajustare a cotatiilor la nivele care sa corespunda realitatilor”, a mai spus brokerul Intercapital.

Pe langa reactiile la contextual local, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest crede ca s-au resimtit si evolutiile negative de vineri ale burselor, dupa inchiderea sedintei la Bucuresti.

“Un impact mai mic l-ar fi putut avea si anuntul inlocuirii impozitului de 1% cu 16%, pentru investitiile mai mari de un an. Este posibil sa fii fost si investitori care au marcat profituri ieri”, a explucat Murgoci.

Vor continua corectiile?

Brokerii se asteapta ca evolutia negativa a bursei sa continue, mai ales ca de o luna se inregistreaza scaderi pe toate pietele, iar perspectivele nu sunt optimiste.

“Nu sunt inca atat de pessimist incat sa spun ca este pus in pericol trendul ascendent al bursei, insa daca aceste corectii vor continua in acelasi ritm agresiv, aceasta tendinta de crestere ar putea fi afectata pe termen mediu si lung”, crede Gabriel Aldea.

Si Murgoci vede un trend descrescator, cel putin pe termen scurt, mai ales ca nu sunt semne ca vor aparea stiri mai bune in perioada urmatoare.

Ieri, actiunile SIF Oltenia (SIF5) a atras cel mai mare rulaj din piata, de 13,2 milioane lei, in timp ce pretul actiunilor a coborat cu 9,55%, la 1,42 lei. Pe de alta parte, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 8,26%, la 1,12 lei, pe o lichiditate de 3 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au depreciat cu 5,63%, pana la 1,51 lei, pe rulaje de 2,6 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au pierdut 8,54%, la 213 lei, pe schimburi de 1,7 milioane lei.

Actiunile OMV Petrom (SNP) au coborat cu 5,77%, la pretul de 0,29 lei, pe rulaje de 1,4 milioane lei, in timp ce titlurile Broker Cluj (BRK) au scazut cu 7,61%, la 0,26 lei, pe o lichiditate de 858.796 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri