Platforma de tranzactionare a certificatelor de CO2

Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) va lansa la 1 iunie platforma de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (PTCE), se arata intr-un comunicat emis de operator.
"Regulamentul de organizare si functionare a Platformei de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera, aprobat prin Ordinul Ministrului Economiei, Comeratului si Mediului de Afaceri creeaza cadrul de organizare a sesiunilor de licitatie, atat in sistem licitatie publica, cat si in sistem tranzactionare continua pe platforma electronica, pentru fiecare oferta de vanzare sau cumparare a certificatelor de emisii propusa de catre un participant inscris la Platforma de Tranzactionare a Certificatelor de Emisii de gaze cu efect de sera (PTCE)", potrivit unui comunicat de presa.

In prezent, exista trei tipuri clasice de certificate: certificatele verzi (care deja se tranzactioneaza in Romania, prin OPCOM ), certificatele de emisii de dioxid de carbon (care se tranzactioneaza ca schimburi de marfa) si certificatele de eficienta energetica, pentru care nu exista un cadru legislativ de tranzactionare.

OPCOM tranzactioneaza numai certificate verzi, incepand din 2005. Un certificat verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produs din surse regenerabile de energie. De altfel, OPCOM a tranzactionat anul trecut 141.607 certificate verzi, la un pret mediu de 215,34 lei/certificat (55 euro/certificat).

OPCOM este filiala a transportatorului national de electricitate, Transelectrica, avand rolul de administrator al pietei de energie electrica, conform prevederilor legislatiei primare si secundare in vigoare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri