Trezoreria americana vrea sa isi vanda participatia din cadrul General Motors prin intermediul unei oferte publice initiale, IPO-ul fiind estimat la 12 miliarde dolari, ceea ce ar reprezenta a doua vanzare pe bursa ca valoare din istoria americana, informeaza Bloomberg.
Pentru a sprijini producatorul auto american, Trezoreria a oferit ajutoare financiare GM primind in schimb 61% din capitalul companiei, participatie evaluata la 40 miliarde dolari.

Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase si Morgan Stanley sunt in discutii pentru intermedierea vanzarii de actiuni, iar Trezoreria urmareste sa incheie un contract pe un comision de 2% din valoarea IPO-ului, fata de 5,5% perceput, de obicei, de catre banci.

“Guvernul american va fi un negociator dur cu bancile si ma astept ca taxele sa fie cuprinse intre 2 si 2,5%”, a declarat Jack Ablin, seful departamentul de investitii in cadrul Harris Private Bank.

Trezoreria si General Motors ar putea vinde 20% din numarul total de actiuni, pachet evaluat la 60 miliarde de dolari de firma Independent International Investment Research.

Aceeasi firma de cercetare estimeaza ca IPO-ul va atrage 12 miliarde de dolari, valoarea ce depaseste toate listarile din ultimul an, dar si orice oferta publica initiala de pana acum, inafara de cea a Visa Inc.

Listarea GM vine dupa ce din luna mai 26 de companii din intreaga lume si-au amanat sau au renuntat la listare din cauza crizei financiare europeane.

General Motors a raportat un profit trimestrial de 865 dolari fata de pierderea de 5,98 miliarde dolari in primele trei luni din 2009.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri