Trezoreria americana vrea sa isi vanda participatia din cadrul General Motors prin intermediul unei oferte publice initiale, IPO-ul fiind estimat la 12 miliarde dolari, ceea ce ar reprezenta a doua vanzare pe bursa ca valoare din istoria americana, informeaza Bloomberg.

Pentru a sprijini producatorul auto american, Trezoreria a oferit ajutoare financiare GM primind in schimb 61% din capitalul companiei, participatie evaluata la 40 miliarde dolari.

Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase si Morgan Stanley sunt in discutii pentru intermedierea vanzarii de actiuni, iar Trezoreria urmareste sa incheie un contract pe un comision de 2% din valoarea IPO-ului, fata de 5,5% perceput, de obicei, de catre banci.

“Guvernul american va fi un negociator dur cu bancile si ma astept ca taxele sa fie cuprinse intre 2 si 2,5%”, a declarat Jack Ablin, seful departamentul de investitii in cadrul Harris Private Bank.

Trezoreria si General Motors ar putea vinde 20% din numarul total de actiuni, pachet evaluat la 60 miliarde de dolari de firma Independent International Investment Research.

Aceeasi firma de cercetare estimeaza ca IPO-ul va atrage 12 miliarde de dolari, valoarea ce depaseste toate listarile din ultimul an, dar si orice oferta publica initiala de pana acum, inafara de cea a Visa Inc.

Listarea GM vine dupa ce din luna mai 26 de companii din intreaga lume si-au amanat sau au renuntat la listare din cauza crizei financiare europeane.

General Motors a raportat un profit trimestrial de 865 dolari fata de pierderea de 5,98 miliarde dolari in primele trei luni din 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si