Activele totale ale SIF-urilor au scazut cu 3,3% in mai fata de aprilie, ajungand la 7,79 miliarde lei (1,85 miliarde euro), pe fondul corectiilor severe de pe bursa. Fata de inceputul anului, averea celor cinci societati pastreaza totusi o crestere pozitiva de 4,4 procente, conform datelor remise de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Toate cele cinci SIF au inregistrat corectii ale activelor nete luna trecut. Astfel, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia inregistreaza corectii de peste -5%, SIF Transilvania de -3,7%, SIF Moldova -1,8% si SIF Oltenia cu -0,5%.

“Analizand in structura activele, se constata ca pe ansamblul celor cinci SIF, la finele lunii raportate, comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt inregistreaza o diminuare -6,2% (5,3% in april.). Ponderea actiunilor cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza ca si luna anterioara, in jurul a 98,2%”, se arata in comunicatul AAF.

In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe toate societatile de investitii financiare a fost de 2,7 mld.lei (0,662 miliarde euro), cu aproape 31,5% mai putin fata de aprilie, acesta fiind cel mai mic nivel inregistrat in anul 2010.

In luna mai, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 30,48%, respectiv 18,60% din capitalul lor social, in cuantumul a 22.642 tranzactii realizate pe SIF Oltenia si 10.149 tranzactii pe SIF Moldova.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna mai 6.080 tranzactii ce au insumat 4,96% din capitalul social.

Structura portofoliilor

Comparativ cu finele anului 2009, cand activele inregistrate in categoria investitiilor pe termen scurt reprezentau 57,2% din total active, ponderea lor in total active SIF, era la finele lunii raportate era de 57,7%.

In acelasi timp, actiunile necotate din portofoliu SIF, care aveau la finele lunii decembrie valoarea de 2,3 mld.lei ( 29,5% din total active), inregistreaza o usoara aprecire pana la 2,4 mld.lei, insa pe ponderea detinuta in total active la finele lunii mai find de 29,4%.


Fata de nivelul de 33,0 mil.lei a investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat in aprile 2010, in luna mai, nivelul acestor plasamente a fost de 33,3 mil.lei, in crestere cu aproape 1,0% fata de nivelul inregistrat la finele lunii anterioare.

Si ponderea titlurilor de stat in total active a crescut usor de la 0,39% nivelul lunii anterioare, la 0,40% la finele lunii mai.

Volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finele lunii raportate era de 487,9 mil.lei (527,8 mil.lei in april.) cu o pondere in total active SIF de 5,9% (6,2% in aprilie).


Obligatiunile municipale detinute pe ansamblu SIF insumau la finele lunii mai 1,58 mil.lei, valoare cu circa 0,6% superioara celei inregistrate la finele lunii anterioare.

Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF 59,0 mil.lei, (59,1 mil.lei in april.), reprezentand o pondere de 0,7% in total active.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri