Bursa de Valori Bucuresti a inchis o saptamana cu evolutii pozitive pe toti indicii, impulsionata de aprecierilor de pe marile piete dar si o stabilizare a increderii. Raportarile financiare din luna iulie vor fi decisive pentru stabilirea unor trenduri viitoare iar pana atunci este posibil sa mai vedem aprecieri, intrerupte si de marcari de profituri.
Cresterile de pe Bursa locala de saptamana trecuta au fost impulsionate de evolutii pozitive pe bursele externe ce au inregistrat la randul lor reveniri. Investitorii au redevenit optimisti, dupa o perioada de aproximativ doua luni de ingrijorari cu privire la datoriile mari acumulate de marile economii, de probabilitati crescute de default in cazul anumitor state si de punerea sub semnul intrebarii a unor reveniri economice globale de durata, se arata in Puls Capital, raportul de analiza al Intercapital Invest.

Dupa prima sedinta a saptamanii in care s-au inregistrat cresteri usoare de pana la 1%, exceptie facand BET-FI cu un avans de peste 3 procente, au urmat trei sedinte in care toti indicii au recuperat din pierderile ultimei perioade. Finalul de saptamana a adus usoare scaderi insa vineri a fost ziua in care indicii au depasit praguri importante, cum ar fi: BET peste 5200 puncte, BET-C peste 3000 de puncte si BET-FI peste 23300 de puncte. Evolutie similara si in cazul BET-NG si BET-XT.In ce priveste valoarea medie tranzactionata in aceasta saptamana, zilnic s-au rulat 24,75 milioane de lei, in crestere cu peste 36% fata de cele 18 milioane de lei tranzactionate saptamana anterioara, noteaza analistii Prime Transaction, in raportul saptamanal.

SIF Oltenia (SIF5) – cel mai lichid emitent si in aceasta saptamana cu un rulaj de peste 31,5 milioane lei. Cursul a marcat un minim de 1,12 lei / actiune luni, un maxim de 1,37 lei / actiune vineri dimineata, si o crestere fata de inchiderea de saptamana trecuta de 19%, pe un volum al tranzactiilor cu 30% mai mare decat in saptamana precedenta.

Pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a crescut cu 10% pe un rulaj in crestere cu 34% fata de saptamana trecuta. Minimul a fost atins luni la 1,44 lei / actiune iar maximul joi la 1,61 lei / actiune. BRD a crescut cu peste 7%, pana la un nivel de pret de 12 lei / actiune, pe un rulaj in crestere cu 60%. Minimul a fost atins marti la 11 lei / actiune iar maximul vineri la 12,1 lei / actiune, se mai arata in raportul Prime.

OMV Petrom (SNP) a inchis saptamana cu o crestere de 8,4% pe un rulaj in crestere cu 36% fata de saptamana trecuta. Cursul a atins un minim de 0,281 lei/actiune marti, si un maxim de 0,32 joi. Rompetrol Rafinare (RRC) a terminat saptamana pe o variatie pozitiva de 2,2 procente pana la un pret de 0,0697 lei / actiune. Cursul a atins un minim de 0,0675 lei/actiune si un maxim de 0,0698. Lichiditate extrem
de slaba, de doar 16 mii de lei.

“Scaderea cunoscuta de burse in perioada aprilie-mai 2010 a incorporat o buna parte din negativismul investitorilor cu privire la riscurile economice asociate probabilitatilor de default. Dupa un an 2009 in care s-au cumparat actiuni pe baza de perspective, in anul curent foarte importante sunt realizarile economice. Orice nerealizare sau mai precis orice realizare sub asteptari poate genera deprecieri si volatilitate crescuta pe bursa. Am ajuns in situatia in care marile economii trebuie sa confirme asteptarile ce au stat la baza cresterilor puternice din 2009. Pe masura ce acestea nu vor avea loc, putem asista la deprecieri pe burse”, scriu analistii Intercapital Invest.

Luna iulie este foarte importanta in acest sens, intrucat incepand cu mijlocul acesteia vor incepe a fi publictate realizarilor companiilor si se va trage linie pentru trimestrul al II-lea in ceea ce proveste performantele macroeconomice.

“Pana atunci exista o probabilitate insemnata sa asistam in continuare la alte aprecieri cel putin pana in perioada de raportari din iulie, cu intervale de 1-2 zile de marcari de profituri. Dupa luna iulie si pana la finalul anului in curs este posibil sa asistam la o evolutie in ambele sensure ale bursei (zig-zag), cel putin de baza informatiilor actuale, fara a fi definit un trend clar sustinut”, se mai scrie in Puls Capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri