Indicii Bursei de Valori Bucuresti au scazut puternic imediat dupa aparitia stirii privind decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala reducerea pensiilor cu 15% si recalcularea pensiilor magistratilor.
Update2: Bursa de Valori Bucuresti a inchis ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii cu scaderi pe toti indicii.

Lichiditatea totala a pietei a fost de 58 milioane de lei (13 milioane de euro), majoritatea tranzactiilor fiind facute pe piata de actiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a pierdut 4,84% pana la 4.889,08 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 4,51% pana la 2.881,61 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cea mai mare scadere, de 9,41, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 4,20.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 6,27%, pana la 444,69 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a inchis cu o scadere de 3,46% pana la 706,70 puncte.

“Evolutia de astazi a fost sub impactul stirii, s-a reactionat violent, fara a se analiza. Dar weekend-ul ar putea fi un sfetnic bun si este posibil ca luni sa vedem alta atitudine a investitorilor. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca in aceste zile se va discuta mult, se vor aduce noi lamuriri asupra a ceea ce se va intampla. Asa ca evolutia sedintelor urmatoare va fi influentata si de urmatoarele stiri”, a declarat Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Update1: BET-FI pierde 10 procente

Indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a ajuns la o scadere de 10 procente in jurul orei 15.35. Lichiditatea toata a Bursei este de peste 12 milioane de euro.

Update: Bursa continua scaderile abrupte

In jurul orei 15.00, indicele BET scadea cu 4,25 procente, iar indicele BET-C cu 4,21%. Indicele financiar BET-FI afisa cea mai mare depreciere, de peste 8,3 procente.

Indicele ROT-X, tranzactionat la bursa din Viena pierdea aproape 4 procente. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, scadea cu 5,6% in jurul orei 12.15 iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, afisa o apreciere usoara de 3,29%.

Vezi cum arata decizia oficiala a Curtii Constitutionale

In primele minute dupa acest anunt, indicii BVB au inregistrat scaderi importante, dupa un debut de sedinta cu deprecieri usoare. Lichiditatea a urcat semnificativ, la peste 6 milioane de euro, fiind vizibila o presiune pe vanzare.

“Decizia Curtii Constitutionale are un impact direct negativ pe bursa, fiind cauza acestor scaderi. Decizia are implicatii in toata economia, pune sub semnul intrebarii acordul cu FMI si creeaza multe incertitudini pe termen scurt si mediu, legat de urmatorii pasi ce vor trebui parcursi”, a declarat pentru Wall-Street Gabriel Aldea, broker la intercapital Invest.

Intr-o perioada lipsita de stiri si evenimente, acest anunt va conta foarte mult in evolutiile urmatoare. Si evolutia pietelor externe ar putea fi un factor important si daca se vor vedea reveniri, este posibil ca acestea ca contrabalanseze efectul stirilor locale, a mai explicat brokerul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri