In ultimele doua luni s-a discutat mult despre vanzarea participatiilor din cadrul companiilor detinute de stat, insa alte demersuri decat simple anunturi nu au fost facute publice de catre guvernanti.
Participatiile statului la principalele 24 de companii pe care le detine sau la care are pachete minoritare valoreaza 41,2 miliarde lei, cea mai mare suma provenind din sectorul energiei, unde sunt trecute 8 companii.

Privatizarea acestor companii pe Bursa ar aduce beneficii atat pentru stat, cat si pentru piata de capital.

Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a afirmat ca este surprins de informatiile contradictorii din partea guvernantilor privind oportunitatea privatizarii companiilor de stat in aceasta perioada.

“Proiectul de privatizare a companiilor de stat nu trebuie oprit mai ales in conditiile in care procesul dureaza circa 9 luni. Privatizarea companiilor prin Bursa are doua tipuri de avantaje. Pentru stat avantajele ar fi ca ofera o metoda eficienta de a obtine bani din vanzarea detinerilor, precum si faptul ca o privatizare prin bursa elimina suspiciunile privind procesul de privatizare. De asemenea, va dinamiza piata de capital locala”, a declarat Stere Farmache, in cadrul unei conferinte realizate de Mazars impreuna cu Ziarul Financiar.

Farmache: Am fost intrebati daca Bursa poate sustine atat de multi emitenti noi


In cadrul discutiilor pe care reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti le-au avut cu oficiali ai Ministerului de Finante s-a pus problema daca BVB poate sustine atat de multi emitenti noi si daca exista capital disponibil pentru aceste companii.

“Raspunsul nostru a fost da. Bursa are puterea de a sustine acesti emitenti si dispune de capacitatea de absorbtie a ofertelor publice initiale. Listarea companiilor de stat va atrage noi investitori locali si, cel mai important, fonduri de investitii si cele de pensii”, a explicat presedintele BVB.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central, a afirmat ca cerere de actiuni exista in piata, insa trebuie depuse eforturi pentru a atrage actiunile companiilor de stat. “Piata de capital este pregatita si asteapta cu interes acest program de privatizare”, a completat ea.

Chetreanu: Pun pariu ca orice IPO al unei companii de stat va fi suprasubscris

Oferta de produse financiare pe piata de capital din Romania este destul de limitata si fara emitenti noi Bursa risca sa isi piarda din competitivitate in regiune, a declarat Bogdan Chetreanu, comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“Pun pariu ca oricare dintre companiile care urmeaza sa fie privatizate prin Bursa va avea ofertele publice suprasubscrise”, a declarat Chetreanu.

DEZBATERE: Va lista Statul companiile din portofoliu pana la finalul anului?

El a mai afirmat ca in conditiile actuale economice intrebarea care se pune este cat isi mai poate permite statul sa nu privatizeze companiile detinute in piata de capital. “Asteptam un raspuns mai energic si mai curajos din partea guvernantilor”, a completat comisarul CNVM.

KBC Securities estimeaza pachetele din companiile energetice la 2 mld. euro

Casa de brokeraj KBC Securities evalueaza pachetele de actiuni din cadrul companiilor energetice - 5 listate si 12 nelistate – la 2 miliarde euro, aplicand un discount de 20% pentru atractivitate.

Printre efectele pozitive ale listarilor companiilor de stat se numara impactul pozitiv asupra lichiditatatii si performantei post-piata, largirea bazei de investitori in special cu clienti locali/regionali, sporind in continuare valoarea pentru actionari. De asemenea, listarile vor imbunatati vizibilitatea pietei de capital in Romania, cat si in Europa Centrala si de Est, a explicat Lucian Albulescu, analist financiar KBC Securities.

“Totodata, listarea companiilor de stat va spori rolul BVB de pilon principal in economia romaneasca si o va transforma treptat intr-o concurenta reala pietei bancare in finantarea acesteia”, a mai declarat Albulescu.

El este de parere ca societatile romanesti de energie detinute de stat au nevoie de o listare pentru a valorifica intregul potential, dat fiind evolutia politicii energetice europene comune si cea din domeniul climei face dezirabila aducerea de investitori cu alt nivel de expertiza si putere financiara in cadrul actionariatului acestor companii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri