Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania si directorul sucursalei din Romania a bancii cipriote Bank of Cyprus au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, sub acuzatia de manipularea pietei de capital.
Update1: H. Ciorcila: Acuzatia este complet nefondata

Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, trimis luni in instanta de DIICOT, neaga acuzatia de manipulare a pietei de capital si sustine ca va actiona "pe toate caile legale" pentru a-si dovedi nevinovatia, informeaza NewsIn.

"Am fost informat de catre DIICOT Cluj ca, impreuna cu alte persoane am fost trimis in judecata pentru presupuse activitati de manipulare a pietei de capital. Consider acuzatia complet nefondata, nu am facut nimic ilegal, nimic care sa contravina legislatiei in domeniu si voi actiona pe toate caile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins ca rezultatele finale ale acestui demers juridic imi vor da dreptate", a spus Ciorcila.

Banca Transilvania: Vom colabora cu autoritatile pentru rezolvarea cazului

Banca Transilvania a anuntat Bursa de Valori Bucuresti ca a luat act de decizia Diicot Cluj de a il trimite in judecata pe Horia Ciorcila, mentionand ca vor colabora cu autoritatile pentru rezolvarea cazului.

“Dorim sa precizam ca Banca Transilvania a aflat in data de 16 decembrie 2009 ca Bank of Cyprus a achizitionat actiuni TLV reprezentand 9,7% din capitalul social. Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania nu are cunostinta de nicio actiune rau intentionata a vreunuia dintre membrii sai si are incredere in probitatea morala si profesionala a tuturor membrilor”, se arata in comunicatul bancii.

Institutia a anuntat ca va colabora cu autoritatile, acordand intregul suport pentru rezolvarea rapida si transparenta a cazului, mentionand ca aceste aspecte nu interfereaza cu activitatea normala a bancii.

Titlurile TLV au fost suspendate de pe Bursa in jurul orei 12.35, dupa ce a pierdut peste 5 procente, revenind la tranzactionare la 14.50.

Horia Ciorcila, presedintele CA al Bancii Transilvania, Claudiu Silaghi, fost vicepresedinte al aceleiasi banci, Georgios Christofourou, director general al Bank of Cyprus Romania, Anastasios Isaakidis, angajat al institutiei de credit cipriote, alaturi de alte patru persoane sunt acuzate de manipularea pietei de capital si spalare de bani, se arata intr-un comunicat al Directiei de Investigare a Inforactiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Claudiu Silaghi este acuzat ca, in perioada 15 mai 2009 – 10 decembrie 2009, a actionat concertat cu ceilalti invinuiti, pe baza unor informatii obtinute de la un insider, Sergiu Dascal, cumparand actiuni ale bancii de pe Bursa de Valori Bucuresti, pe contul soacrei sale – Doina Cojocaru.

In acest interval, Silaghi a cumparat din piata peste 43 de milioane de titluri TLV, in valoare totala de peste 74,7 milioane lei.

“Achizitiile au fost facute in scopul asigurarii unei pozitii dominante asupra cererii si ofertei acestor titluri, pentru crearea unor conditii incorecte de tranzactionare si in scopul ascunderii identitatii detinatorului real, precum si aceea de a folosi informatia privilegiata cunoscuta inca din toamna anului 2008 (in calitatea sa de membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania S.A.), referitoare la intentia Bank of Cyprus Public Company Limited, Nicosia, Cipru (HE 165) de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania S.A. (titlul TLV)”, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Pe 7 decembrie 2009, Silaghi a vandut toate actiunile detinute la cel moment (peste 33 milioane de titluri) catre Bank of Cyprus (la pretul de 80,6 milioane lei), tot prin intermediul soacrei sale.

Horia Ciorcila este acuzat ca a luat la cunostinta informatii pribilegiate referitoare la intentia bancii cipriote de a cumpara un pachet semnificativ de actiuni TLV iar ulterior a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societatii off shore Dodworth Limited pe care o controleaza.

“Pentru invinuitii Christofourou Georgios si Anastasios Isaakidis s-a retinut ca, in calitatea lor de director general, respectiv angajat al Bank of Cyprus - Sucursala Romania, au obtinut informatii privilegiate privind faptul ca Banca Transilvania intentiona sa identifice un investitor strategic, precum si ca banca ai carei angajati erau urmeaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri TLV emise de Banca Transilvania”, au constatat procurorii Diicot.

Mai mult, oficialii Bank of Cyprus sunt acuzati ca au divulgat aceste informatii lui Ciorcila si Silaghi, folosind cele doua informatii pentru a incheia tranzactii cu titluri TLV, cumparand peste 3,5 milioane de actiuni cu o valoare totala de aproape 7,9 milioane lei.

“ Ulterior, actiunile cumparate in nume personal au fost vandute de cei doi pe BVB catre banca la care lucrau, obtinand in aceasta modalitate un profit ilicit in suma de 196.505 lei”.

Ceilalti patru acuzati, Mirela Silaghi, Doina Cojocaru, Dan Dascal si Radu Jurcovan sunt acuzati pentru complicitate la acuzatiile aduse oficialilor Bancii Transilvania si Bank of Cyprus.

“Cercetarile efectuate de procurorii D.I.I.C.O.T. in aceasta cauza nu au avut ca obiect si nu au stabilit abateri de la legislatia bancara si activitatea persoanelor juridice - Banca Trasilvania si Bank of Cyprus Public – Sucursala Romania, rezultand in mod indubitabil ca faptele inculpatilor au fost savarsite in nume propriu, fara implicarea unitatilor bancare la care acestia isi desfasoara activitatea”, se mai arata in comunicat.

Cauza a fost trimisa spre competenta solutionare Tribunalului Bucuresti.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri