Bursa continua sa evolueze pe incert, insa scaderile inregistrate in sedinta de ieri ar putea sa fie doar inceputul unor deprecieri semnificative, dupa evolutiile negative de vineri ale burselor americane.
“Ma astept ca aceasta evolutie fara directie sa nu mai continue si cred ca semnalele venite vineri de pe pietele americane sa duca la scaderi de pana la 25% pe BET-FI. Cred ca indicele va ajunge la noi minime pe acest an pana la 14-15.000 de puncte”, a declarat Radu Ciofu, analist financiar, pentru Wall-Street.

In sedinta de ieri, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,58%, pana la 4.862,28 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 0,96%, pana la 2.854,91 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,78%, pana la 20.735,26 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,26%, la 9.878,97 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 0,83%, la 444,24 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a pierdut 0,63%, pana la 694,89 puncte.

“Lichiditatea s-ar putea majora in august”

Specialistii consultati de Wall-Street considera ca rulajele inregistrate de piata de actiuni vor continua sa fie reduse in aceasta luna, insa inceperea sezonului de raportari pe piata locala ar putea sa mai animeze tranzactiile.

“Volumele nu pot fi impresionabile pentru ca exista dezamagire si incertitudine in piata, iar investitori nu isi pot face o imagine clara a ceea ce urmeaza. Luna iulie va fi anosta, poate in august vom vedea o activitate mai mare deoarece evolutia se va raporta la rezultatele pe trimestrul al doilea”, afirma Marcel Murgoci (foto), director de tranzactionare la Estinvest.

Lichiditatea pietei de actiuni in sedinta anterioara nu a depasit pragul de 2 mil. euro, ajungand doar la 1,38 mil. euro (5,92 milioane lei).

In schimb, segmentele de obligatiuni, de produse structurate si futures continua sa fie in atentia investitorilor generand in sedinta de ieri tranzactii de circa 1 milion de euro.

Ciofu afirma ca lichiditatea redusa din ultima perioada este determinata de trei factori: perioada de vara, cand in fiecare an rulajele sunt mai slabe, sentimentul negativ din piata - datele macroeconomice nu sunt bune si investitorii prefera sa nu tranzactioneze daca perspectivele nu sunt imbucuratoare -, si epuizarea lichiditatilor detinute in conditiile volatilitatii foarte ridicate din ultimele luni.

“Poate in august rulajele vor creste, dar foarte putin, insa in septembrie vom vedea o lichiditate mai mare”, considera analistul.

Cel mai lichid emitent a atras doar 2 mil. lei

Cea mai evidenta dovada a scaderilor rulaje se poate observa in schimburile care se realizeaza cu titlurile SIF Oltenia (SIF5). Ieri, actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 2,17 milioane lei, valoare de 10 ori mai mica fata de rulajele din urma cu doar doua luni.

Pretul actiunilor SIF5 a coborat cu 0,79%, la 1,25 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au scazut cu 1,55%, la cotatia de 0,955 lei, pe rulaje de 653.430 lei.

“Investitorii au nevoie de rezultate ca economia se redreseaza cat de cat la nivel macro. De asemenea, unii schimba aceleasi actiuni si au nevoie de lichiditati si poate ca alti au nevoie de timp pentru a reflecta asupra evenimentelor prin care au trecut. In prezent, nici speculatorii nu sunt foarte prezenti in piata”, afirma Murgoci.

Investitorii se tem de unde oarecare esec al planului de redresare si nu se pot decorela de ce s-a intamplat pe pietele externe.

Reprezentantul Estinvest considera ca atunci cand vor exista date, impulsuri sau stiri pozitie de la nivelul economiei locale vom vedea rulaje mai mari, insa asta in conditiile in care investitorii vor mai detine lichiditati.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au pierdut 0,91%, la 10,9 lei, pe tranzactii de 652.900 lei, iar actiunile Erste Bank (EBS) s-au depreciat cu 3,86%, pretul la 119,7 lei, pe schimburi de 383.900 lei.

Din sectorul energetic, titlurile Transgaz (TGN) au coborat la 0,58%, la 221,2 lei, pe o lichiditate de 640.330 lei, iar actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut 1,20%, la cotatia de 16,5 lei, pe rulaje de 141.200 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri