“Planul BNR pentru adoptarea platformei Target 2 este in T3 2011, desi noi am dori ca acest proces sa aiba loc mai devreme. Urmeaza ca in ultima parte a anului viitor si Depozitarul Central sa fie conectat la aceasta platforma pentru a deconta tranzactiile in moneda europeana”, a afirmat Adriana Tanasoiu (foto).

Pentru ca Romania sa intre in programul Target 2 , BNR trebuie sa adopte sistemul de decontare transfrontalier, pentru ca mai apoi Depozitarul Central sa incheie un acord similar.

Platforma europeana de decontare a fost initiata in 2007, iar programul Target2 Securities este in stadiu de implementare si are ca termen de integrare luna septembrie 2014.

Directorul Depozitarului a afirmat ca se asteapta ca prin adoptarea platformei Target2 Securities sa creasca volumul decontarilor, insa veniturile vor scadea in conditiile in care comisioanele vor fi mai reduse.

Citeste si:

“Va trebui ca veniturile sa creasca din alte parti si ma refer aici la imprumutul de actiuni, la plata dividendelor, precum si la alte activitati de decontare-compensare”, sustine Tanasoiu.

Tanasoiu a mai explicat ca la nivel european exista, in stadiu incipient, discutii despre o directiva care sa precizeze faptul ca depozitarii pot fi banci.

“Termenul de banca se refera doar la activitatile de decontare a tranzactiilor, am putea oferi credite pentru finalizarea tranzactiile, imprumuturi ce vor fi garantate, precum si acordarea de dobanzi pentru sumele depuse inainte de catre participanti pentru urmatoarele decontari”, a mai explicat Tanasoiu.