Tanasoiu, Depozitarul Central: Speram ca din T4 2011 sa folosim platforma Target 2

Banca Nationala a Romaniei (BNR) doreste ca din cel de-al treilea trimestru al anului viitor sa adopte sistemul de decontare a platilor transfrontaliere Target 2, iar Depozitarul Central ar putea incepe sa utilizeze platforma din T4 2011, a declarat Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului.

“Planul BNR pentru adoptarea platformei Target 2 este in T3 2011, desi noi am dori ca acest proces sa aiba loc mai devreme. Urmeaza ca in ultima parte a anului viitor si Depozitarul Central sa fie conectat la aceasta platforma pentru a deconta tranzactiile in moneda europeana”, a afirmat Adriana Tanasoiu (foto).

Pentru ca Romania sa intre in programul Target 2 , BNR trebuie sa adopte sistemul de decontare transfrontalier, pentru ca mai apoi Depozitarul Central sa incheie un acord similar.

Platforma europeana de decontare a fost initiata in 2007, iar programul Target2 Securities este in stadiu de implementare si are ca termen de integrare luna septembrie 2014.

Directorul Depozitarului a afirmat ca se asteapta ca prin adoptarea platformei Target2 Securities sa creasca volumul decontarilor, insa veniturile vor scadea in conditiile in care comisioanele vor fi mai reduse.

“Va trebui ca veniturile sa creasca din alte parti si ma refer aici la imprumutul de actiuni, la plata dividendelor, precum si la alte activitati de decontare-compensare”, sustine Tanasoiu.

Tanasoiu a mai explicat ca la nivel european exista, in stadiu incipient, discutii despre o directiva care sa precizeze faptul ca depozitarii pot fi banci.

“Termenul de banca se refera doar la activitatile de decontare a tranzactiilor, am putea oferi credite pentru finalizarea tranzactiile, imprumuturi ce vor fi garantate, precum si acordarea de dobanzi pentru sumele depuse inainte de catre participanti pentru urmatoarele decontari”, a mai explicat Tanasoiu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri