Raiffeisen Capital&Investment (RCI) a coborat pretul tinta la 12 luni al actiunilor Transelectrica (TEL), cu 3%, de la 19,2 lei pe tiltu la 18,6 lei, mentinand la "hold" recomandarea pentru investitori, in conditiile in care estimeaza pierderi mai mari legate de deprecierea leului in fata euro.
RCI considera ca leul se va deprecia fata de euro anul acesta, se arata intr-un comunicat al bancii de investitii. In aceste conditii, compania apreciaza ca Transelectrica ar putea inregistra pierderi semnificative din cauza slabirii leului, avand in vedere ca 95% din imprumuturile operatorul sistemului national de transport al electricitatii sunt denominate in valuta, potrivit Mediafax.

"Ne asteptam la un leu mai slab decat am anticipat anterior. Aprecierea euro in fata leului ar putea genera pierderi semnificative prin reevaluarea datoriei", potrivit comunicatului.

RCI considera, totodata, ca ridicarea TVA de la 19% la 24% si masurile guvernului pentru reducerea deficitului bugetar vor avea ca efect scaderea consumului de energie.

"Dupa cresterea TVA de la 19% la 24% si alte decizii ale guvernului destinate reducerii deficitului bugetar, incluzand salarii mai mici pentru personalul bugetar, am ajustat estimarea privind evolutia economiei in 2010 de la stagnare la o scadere de 3%. In acest context, consideram ca si consumul de energie va fi afectat si am adoptat o perspectiva mai precauta privind cantitatea de energie transportata in 2010, luand in considerare o scadere de 3%, fata de 2% cat am anticipat anterior", se mentioneaza in document.

Banca a modificat, de asemenea, estimarea privind cresterea cantitatii de energie transportata in 2011, de la 4% la 3%.

"Ne asteptam ca managementul Transelectrica sa diminueze costurile operationale ca raspuns la reducerea cantitatii de energie transportata. In aceste conditii, nu anticipam modificari semnificative la nivelul profitului operational", precizeaza RCI.

Analistii bancii estimeaza ca in acest an Transelectrica va inregistra pierderi de 38,4 milioane lei, fata de un profit net de 38,9 milioane lei anticipat anterior. RCI a redus, totodata, de la 75,3 milioane de lei la 61,2 milioane de lei estimarea de profit pentru 2011 si de la 109,4 milioane de lei la 98,7 milioane lei prognoza pentru 2012. In 2009, Transelectrica a raportat un profit net de 18,3 milioane de lei.

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al electricitatii, fiind controlat de stat prin Ministerul Economiei, care detine 73,68% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,49% din titluri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri