Fondul Proprietatea se va lista cel mai probabil in ianuarie 2011, au declarat oficiali ai Franklin Templeton, compania care ar putea deveni administrator al Fondului la inceputul lunii septembrie.

"Avem obligatia in contractul de administrare de a lista FP in 90 de zile dupa de va fi inregistrat la CNVM, Ianuarie 2011 ar fi un termen pentru aceasta listare, dar incercam sa colaboram cu institutiile pentru a grabi lucurile”, a spus Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

Konieczny a mai spus ca primul pas este listarea FP la Bursa din Bucuresti, urmand ca in 2011 sa se analizeze si posibilitatea listarii la Bursa din Londra.

Mark Mobius, presedinte executiv la Franklin Templeton Investment Management a punctat ca Franklin Templeton nu este inca administratorul Fondului Proprietatea.

“Speram ca in septembrie sa aiba loc Adunarea Generala a aActionarilor, sa aprobe mandatul nostru ca sa ne putem incepe activitatea. Noi suntem pregatiti, am deschis sediul in Bucuresti, am angajat oameni care sa se ocupe de acest proiect si asteptam sa incepem”, a mai spus Mobius.

Listarea Fondului Proprietatea va aduce statului roman circa 600 milioane dolari, a mai spus Mobius.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.

“Nu suntem fericiti cu aceste amanari pentru ca ne dam seama cat de importanta este listarea FP pentru Bursa si intreaga economie, dar de cand am venit in Romania am invatat sa avem rabdare”, a declarat Mark Mobius.

Oficialii Franklin si-au manifestat interesul de a investi nu doar in Fondul Proprietatea ci si in alte actiuni listate din sectorul bancar sau energetic, care in prezent sunt subevaluate si prezinta potential de crestere. De asemena, compania este interesata si de zona de private equity, luand in calcul investitii in turism, industria alimentara si infrastructura.

Mark Mobius a mai spus ca Franklin se va concentra si pe promovarea Romaniei in lumea financiara si va cauta metode de a creste lichiditatea si vizibilitatea bursei romanesti.

In prezent, Franklin Templeton are investiti aproximativ 25 de milioane de dolari in Romania.

Actionarii Fondului sunt Ministerul Finantelor, cu 56,98% din capitalul social, 3.469 persoane fizice - 31,62% si 93 de persoane juridice - 11,39%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Templeton reintra la cumparare pe actiunile Petrom