Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis suspendarea dreptului de squeeze – out al The Rompetrol Group, actionarul majoritar al Rompetrol Rafinare Constanta, pana clarificarea situatiei juridice a obligatiunilor detinute de Ministerul Finantelor la Rompetrol Rafinare.

Dreptul de squeeze - out este o modalitate legata de expropriere directa, ce da dreptul actionarului majoritar sa solicite actionarilor care nu au subscris (in cadrul unei oferte de cumparare adresata tuturor) sa ii vanda respectivele actiuni, la un pret echitabil. Situatia este permisa daca ofertantul detine mai mult de 96% din capitalul social sau daca a achizitionat, in cadrul ofertei, mai mult de 90% din actiunile vizate, conform articolului 206 din Legea nr. 297/2004.

Decizia CNVM invoca si solicitarea Ministerului Finantelor Publice in care se mentiona ca “retragerea actiunilor de la tranzactionare pe piata reglementata ar conduce la prejudicierea interesului statului roman in sensul ca, in lipsa unei cotatii a actiunilor pe o piata reglementata, evaluarea actiunilor va fi dificil de realizat” si ca “raportat la procedurile initiate de Rompetrol Rafinare si aflate in derulare pe piata de capital care urmaresc delistarea companiei, statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice este lezat in drepturile sale de actual creditor si de viitor actionar iar veniturile realizate dintr-o eventuala valorificare a actiunilor societatii comerciale, care urmeaza a fi detinute de stat, alimenteaza bugetul public national si, in consecinta, vor fi destinate realizarii unor programe de interes public general”.

In AGEA de la sfarsitul lunii iulie, actionarii RRC au aprobat majorarea capitalului social al societatii printr-un nou aport de numerar in cuantum de pana la 450 milioane lei, cu acordarea drepturlui de preferinta, aport in numerar special destinat efectuarii de catre societate a unei plati partiale si rascumpararii unei parti corespunzatoare din obligatiunile emise de societate.

TInand cont ca pana in prezent, peratiunea de majorare de capital este in desfasurare sin u se cunosc rezultatele si ca actiunile rezultate din subscrierile in majorare dar si cele dintr-o eventuala conversie a obligatiunilor detinute de MFP nu pot face obliectul procedurii de squeeze – out, CNVM a decis suspendarea acestui drept al actionarului majoritar, The Rompetrol Group.

Decizia a avut la baza si prevederile din legea pietei de capital si statutul CNVM, dar di adreele BRD Groupe SocGen, cu privire la aprobarea anuntului pentru retragerea actionarilor TTC


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rompetrol Rafinare face o noua investitie la rafinaria Vega Ploiesti