Consiliul de administratie al Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a reziliat contractul cu producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) pentru procesare a gazului metan, incheiat in noiembrie 2009, scrie Mediafax.

"Prin contractul de procesare 2009.05.08/01.11.2009, contract aprobat de AGA, Interagro a mentinut in functiune combinatul, desi piata ingrasamintelor s-a pabusit odata cu declansarea crizei economico-financiare. Atacurile din presa din ultima perioada si imensul prejudiuciu de imagine pe care acestea le-au produs grupului Interagro (...) au determinat Consiliul de administratie al Interagro sa decida rezilierea contractului. Drept urmare, considerati prezenta notificare ca demersul legal necesar incetarii acestui contract", se arata intr-un anunt transmis de Amonil Bursei de Valori.

In urma anuntului, Consiliul de Administratie al Amonil a fost convocat joi, 29 iulie, pentru analiza situatiei create.

In notificarea trimisa, reprezentantii Interagro spun ca societatea a participat cu finantare pentru punerea in functiune a combinatului Amonil si cu experienta necesara pentru managementul consortiului si in comertul cu ingrasaminte chimice.

"Prin incheierea contractului de consortiu si a contractului de procesare a gazului metan Amonil a putut angaja personal si plati salarii si nu a disponibilizat niciun muncitor chiar si in conditiile crizei economico-financiare. Am demontrat in nenumarate randuri ca Interagro nu a actionat in niciun fel pentru a controla Amonil. Mai mult, Interagro a acceptat sa modifice modul de impartire a beneficiilor din consortiu in favoarea neta a Amonil", se mai arata in notificare.

In 2007 a fost incheiat un contract de consortiu intre Amonil, Interagro, Intergaz si Zalois, firma inregistrata in Belize.

De asemenea, reprezentantii Interagro sustin ca societatea nu a incasat nicio suma din beneficiul rezultat in urma acctivitatii consortiului, care, dupa indeplinirea obiectivului pentru care s-a constituit, a fost dizolvat.

Amonil are un capital social de 111,2 milioane lei, divizat in 1,112 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Doua firme inregistrate in Belize, Zalois si Jovline, controleaza cumulat 50,41% din titlurile producatorului de ingrasaminte chimice. Zalois are 32,19% din actiunile Amonil, iar Jovline detine 18,22% din titluri.

In actionariat se mai regaseste firma Salink, inregistrata in Cipru, care este controlata de compania suedeza de administrare a investitii East Capital. Salink detine, potrivit celor mai recente raportari, 13,54% din titlurile societatii din Slobozia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Metro Cash&Carry incepe sa faca mici si carnati in Romania