Intarzierea platilor din sectorul de sanatate, sistemul clawback si majorarea TVA sunt factorii care vor pune presiune asupra rezultatelor companiilor romanesti din domeniul farmaceutic, se arata intr-un raport de analiza al Erste Group.

Analistii Erste recomanda pastrarea actiunilor Antibiotice Iasi (ATB) si ofera un pret-tinta de 0,57 lei/actiune, cu 3,6% mai mare decat ultimul pret din piata. Pretul de referinta a fost redus de la 0,262 lei.

Din perspectiva specialistilor, schimbarile preturilor de referinta ale medicamentelor eliberate cu reteta si tinta de extindere a exporturilor va reduce presiunea pe care o are taxa de clawback asupra profitului ce urmeaza a fi inregistrat de compania ieseana.

Erste estimeaza un profit net de 13,07 milioane lei, cu 11% mai mic decat rezultatul bugetat de Antibiotice pentru acest an. Intr-un raport de analiza de la finalul lunii iunie, analistii preconizau un profit net de 15,9 milioane lei.

“Continuam sa consideram ca pozitia Biofarm este mai buna decat cea a competitorilor din regiune, nu in ultimul rand datorita expunerii pe sistemul local de rambursare a platilor din segmentul de medicamente, precum si ca urmare a marjelor competitive pe piata de OTC din Romania”, se indica in raportul de analiza.

Erste recomanda acumularea actiunilor Biofarm (BIO) si vede un pret-tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,217 lei/actiune, cu 14% mai mare decat ultima cotatie a titlurilor. In ultimul raport al grupului austriac, pretul-tinta era de 0,226 lei.

“Biofarm continua sa isi demonstreze excelenta abilitate de competitivitate in ciuda politici guvernamentale volatile si imprevizibile privind piata de farmaceutice. Acest lucru se transpune intr-o perspectiva promitatoare privind dezvoltarea afacerilor”, se mai indica in raportul de analiza.

Specialistii estimeaza un profit net de 16,28 milioane lei pentru acest an, cu 21% mai mare decat cel bugetat de catre companie pentru 2010.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Valoarea medicamentelor din farmacii a crescut cu 18,1% in 9 luni