Bursa de Valori Bucuresti a incheiat prima zi a saptamanii de tranzactionare cu cresteri puternice, cel mai mare avans fiind inregistrat de societatile de investitii financiare. Cresterile au avut la baza sentimentele de optimism importate de pe marile burse straine, factor inca principal in determinarea evolutiilor de la o zi la alta.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 3,44%, pana la 5.248,56 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 2,78%, pana la 3.047,09 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 5,44%, pana la 23.588,38 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 3,14%, la 10.710,42 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 3,93%, la 484,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 2,80%, pana la 741,38 puncte.

“Cresterea se bazeaza in principal pe optimismul importat de pe marile burse straine. Piata americana a avut o evolutie buna in ultimele sedinte, urmata si de bursele europene. La noi nu exista motive de optimism, deocamdata”, a declarat pentru Wall-Street Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Prima zi a saptamanii a adus cresteri generalizate pe marile burse din Statele Unite ale Americii, Europa dar si Asia. La finalul sedintei de tranzactionare a BVB, pietele din Vestul Europei aveau aprecieri de pana la 2,5 procente, in timp ce in Europa Centrala si de Est, aprecierile au ajuns si la 3,3%.

Mai mult, piata americana a deschis in crestere cu aproximativ 1% pentru indicele Dow Jones, dupa rezultatele bune anuntate de companii in ultima perioada dar si a profiturilor solide afisate de marile banci europene.

Lichiditatea pietei de actiuni a urcat la 19,76 milioane lei (4,65 mil. euro), iar rulajul total a fost de 22,4 milioane lei (5,27 mil. euro). In prima sedinta a acestei saptamani au fost ordine de cumparare mai mari, dar lichiditatea ramane inca scazuta.

“Sedinta a inceput destul de greoi, dar entuziasmul investitorilor a crescut usor pe parcursul zilei. Insa, la nivel de rulaje se putea si mai bine. Putem da vina si pe perioada concediilor pentru acest interes scazut, insa sunt sceptic vizavi de cat de sanatoasa este crestere de astazi, tocmai din cauza lichiditatii mici. Situatia ramane in continuare pe un teritoriu incert”, a mai spus Murgoci.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 6,32 milioane lei, iar pretul a urcat cu 6,77%, la 1,42 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 6,80%, la cotatia de 1,1 lei, pe rulaje de 1,99 milioane lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au crescut cu 4,35%, la cotatia de 12 lei, pe schimburi de 3,29 milioane lei, dupa ce a afisat un profit net semestrial de 366,9 milioane lei, in scadere cu circa 14% fata de perioada ianuarie-iunie din 2009.

Pe de alta parte actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 2,76%, la 1,49 lei, pe tranzactii de 1,31 milioane lei.

Din sectorul energetic, titlurile Dafora (DAFR) au crescut cu 9,76%, la 0,135 lei, pe o lichiditate de 473.560 lei, iar actiunile OMV Petrom (SNP) au castigat 4,17% la 0,325 lei, pe rulaje de 456.737 lei.

“Evolutiile Bursei de Valori Bucuresti vor fi in continuare influentate de tendinta de pe pietele straine, doar daca nu se va intampla ceva foarte negativ pe plan local”, a conchis brokerul Estinvest.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri