"Imediat dupa publicarea HG-ului vom alege brokerul si mizez ca acest lucru sa se finalizeze la mijlocul lunii septembrie, astfel ca pana la sfarsitul anului sa vindem actiunile", a declarat Videanu, dupa o conferinta de presa.

Guvernul a decis, miercuri, inceperea procedurilor de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum si a unor pachete minoritare din actiunile detinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, la care va derula o oferta publica secundara initiala.

Statul va vinde pe bursa 9,84% din actiunile detinute la Petrom si cate un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz.

Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor.

Citeste si:

In urma cu doua saptamani, Ministerul Economiei a prezentat intentia de a vinde la bursa cate 15% din actiunile operatorului sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica, transportatorului de gaze Transgaz Medias si producatorului de gaze Romgaz Medias, la care va derula o oferta publica secundara initiala.

Ministerul Economiei a mai anuntat ca va vinde, prin intermediul bursei, un pachet reprezentand 11,84% din actiunile OMV Petrom, deoarece statul nu poate mentine participatia de 20,63% la compania petroliera din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social.

In urma vanzarii acestor actiuni, Ministerul Economiei va mai detine la OMV Petrom un pachet de 8,8% din capital, din care pana la 8% va fi oferit spre vanzare salariatilor companiei petroliere, la care acestia au dreptul prin legea de privatizare.

OMV Petrom este controlata de grupul OMV, care detine 51,01% din actiuni. In actionariat se mai regaseste Fondul Proprietatea, cu o participatie de 20,11%.