Ursache a precizat ca acest lucru nu reprezinta o surpriza, avand in vedere faptul ca Guvernul a pregatit, in 14 aprilie, un memorandum in acest sens.

"Azi, dupa ce luat verde de la FMI, Guvernul incearca sa aplice prin act guvernamental un demers inoportun si antieconomic, pentru ca in plina criza niciodata nu vinzi. E ciudat ca, atunci cand stii ca bursa e jos, ca actiunile sunt jos, sa te apuci sa vinzi, fara nicio evaluare. Evaluarile transmise de PDL, prin vocea lui Videanu, sunt de inventar, sunt contabile", a spus Mircea Ursache, potrivit Mediafax.

El a opinat ca a vinde aceste pachete minoritare ale societatilor de importanta strategica nationala in perioada de criza economica reprezinta o masura "profund perdanta".

Ursache a mai spus ca, in conformitate cu Legea privatizarii 137/2002, care functioneaza in Romania, veniturile obtinute din privatizare trebuie sa stinga datoria publica interna si l-a acuzat, in acest sens, pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, de faptul ca vrea sa schimbe legislatia prin utilizarea acestor venituri pentru cofinantarea proiectelor europene.

Social-democratul a criticat si faptul ca aceasta privatizare a pachetelor minoritare se face de catre doua comisii de privatizare si printr-un intermediar.

"Atrag atentia asupra manierei in care se face privatizarea, prin asa-zisele comisii. Sa ne amintim cati bani au incasat comisiile de privatizare de la Ford si de la CEC. Mai mult, se cauta un intermediar, deci statul e incapabil sa se ocupe, iar onorariul acestuia e achitat de Ministerul Economiei catre aceeasi clientela a PDL", a acuzat Ursache.

Citeste si:

Social-democratul a atras atentia si asupra incercarii unei "operatiuni hilare" de privatizare "mascata" a Societatii Romane de Radiocomunicatii.

Ursache a aratat ca, in acest moment, se incearca sa se tansfere capacitatea de emisie a principalelor posturi nationale, respectiv TVR 1 si TVR 2, catre un operator privat, in baza unui termen al Comisiei Europene, si a aratat ca Romania, ca si alte state, ar trebui sa solicite o derogare de la acest termen.

Guvernul a decis, miercuri, inceperea procedurilor de vanzare la bursa a 9,84% din actiunile statului la OMV Petrom (SNP), precum si a unor pachete minoritare din actiunile detinute la companiile Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si Romgaz, la care va derula o oferta publica secundara initiala.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a precizat ca statul va vinde pe bursa 9,84% din actiunile detinute la Petrom si cate un pachet de 15% din actiunile Transelectrica, Transgaz si Romgaz. Ofertele publice de vanzare vor fi derulate de intermediari selectati prin licitatie, tinand seama de criterii de calitate si cost ale serviciilor.