Numarul de investitori de pe piata de capital era de 92.838, la finalul lunii iunie, cu 2% mai mic decat valoarea de la finalul anului trecut, potrivit informatilor Fondului de Compensare.
“Numarul de conturi nu este foarte relevant, mai ales la astfel de variatii.Desi o scadere pare o pierdere, cred ca ar fi interesanta aceeasi statistica si din alte tari. Cred ca o scadere minora a numarului de conturi e normala intr-o astfel de criza si deci s-ar putea ca un -2% sa fie in termeni reali un castig”, a declarat Nicolae Ghergus (foto), directorul Confident Invest.

Cea mai mare parte a clientilor inregistrati la FCI au venit din partea societatilor de servicii de investitii financiare (SSIF).

“Fata de numarul de investitori de la sfarsitul anului 2009 in aceasta perioada s-a inregistrat o scadere de aproximativ 2%, din cauza, in principal, a scaderii numarul de membri ai Fondului si a conjucturii economice din aceasta perioada”, sustin reprezentantii Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitilor la sfarsitul lunii iunie a fost de 10,47 miliarde lei (2,47 mld. euro), iar investitia de compensat era de 1,06 miliarde lei (0,25 mld. euro).

“Cifra de investitori in scadere si rulajele reduse indica faptul ca piata de capital a intrat intr-un con de umbra, unul al dezinteresului”, sustine Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

El este de parere ca societatile listate nu reusesc sa genereze elemente de noutate, iar rezultatele financiare sunt intr-o oarecare masura predictibile. De asemenea, companiile nu au invatat sa-si exercite posibilitatea de finantare prin Bursa la adevarata sa putere.
“Un alt motiv pentru care investitorii parasesc piata este lipsa de noi emitenti, atat din domeniul privat, cat si din cel de stat. Listarea companiilor de stat, care este anuntata tot mai des de guvernanti, ar putea sa fie elementul catalizator, care ar putea sa atraga investitori noi in piata si rulaje”, afirma brokerul.

De la inceputul anului, numarul membrilor FCI a scazut de la 96 la 90, din care 61 sunt SSIF-uri, 14 institutii de credit si 15 societati de administrare a investitiilor (SAI).

In primele sase luni ale anului, numarul de investitori care puteau fi compensati integral era de 84.211. “Ponderea investitorilor compensati integral (care au investitii sub 15.000 euro) a crescut de la 86% la finele anului trecut la aproximativ 90% din numarul total de investitori, aceasta crestere datorandu-se, in principal, majorarii plafonului de compensare de la 11.000 euro la 15.000 euro”, potrivit informatiilor FCI.

In aceeasi perioada, 11.209 de investitori puteau fi compensati in limita plafonului, iar 2.333 erau necompensati. Ponderea investitorilor necompensati a ramas constanta, la un nivel de circa 2% din numarul total, valoare care se pastreaza din decembrie 2006.

Investitorii straini au scos 8 mil. lei de la BVB in iulie


In iulie, investitorii nerezidenti au redevenit vanzatori neti la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce in luna precedenta au facut achizitii de circa 3 milioane lei, potrivit statisticilor publicate pe site-ul BVB.

Cea mai mare din vanzari a fost realizata de investitorii institutionali straini, cu 7,87 milioane lei (1,84 mil. euro). Totusi, valoarea tranzactiilor de vanzare realizate de nerezidenti aproape s-a dublat, ajungand la 178,87 milioane lei (41,92 mil. euro), fata de luna precedenta.

De asemenea, si bilantul conturilor agregate a fost negativ in iulie, de 5,74 milioane lei (1,34 mil. euro).

Pe de alta parte, investitorii locali au continuat sa fie cei mai activi din piata si au realizat achizitii nete de 13,84 milioane lei (3,24 mil. euro). Investitorii institutionali locali au cumparat actiuni de 12,77 milioane lei, in timp ce retailerii au achizitionat titluri de 1,06 milioane lei.

Numarul conturilor de cumparare ale investitorilor locali s-a redus de 1,6 ori in iulie, de la 6.010 inregistrate in luna precedenta, la 3.778.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri