Bursa de Valori Bucuresti va selecta firmele eligibile pentru transferul de pe Rasdaq la Cota Bursei, insa va avea nevoie de acordul emitentilor pentru mutarea actiunilor pe piata reglementata, desi brokerii au cerut ca operatiunea sa fie derulata in mod automat atunci cand sunt indeplinite conditiile minime.
Bursa va selecta de pe piata Rasdaq societatile care indeplinesc conditia referitoare la capitalul social sau capitalizarea de minim un milion de euro, potrivit celui mai recent proiect elaborat de BVB referitor la reorganizarea pietei Rasdaq, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.

Ulterior, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a instructiunii CNVM, emitentii selectati vor convoca AGA pentru a decide daca vor intra pe piata reglementata BVB sau pe sistemul alternativ (ATS).

"Propunerea brokerilor era ca firmele care indeplinesc cerintele sa fie mutate administrativ pe piata reglementata si sa ramana acolo, iar emitentii care nu sunt de acord cu transferul sa faca oferta publica pentru delistare", a declarat presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul.

In proiectul Bursei se mentioneaza ca actionarii care doresc transferul la BVB au la dispozitie sase luni pentru intocmirea si autorizarea de catre CNVM a prospectului de admitere la tranzactionare.

Firmele care vor depune documentele in maxim de trei luni de la data AGA vor beneficia de avantajul unei forme simplificate a prospectului si de scutirea de la plata taxelor percepute de BVB si CNVM.

Totodata, proiectul prevede o derogare atat de la cerinta minima de free-float (25%), cat si de la unele conditii de mentinere la Cota Bursei.

La jumatatatea lunii iunie, presedintele CNVM, Gabriela Anghelache, a declarat ca institutia ar putea da o derogare de la conditia privind free-float-ul minim al unor companii listate pe Rasdaq, ale caror actiuni ar urma sa fie transferate la Cota Bursei.

"Societatile de pe Rasdaq fac parte din economia Bursei si restructurarea acestei piete trebuie sa tina cont de aceasta situatie. Aceasta abordare de restructurare nu va fi abrupta, ci se va face intr-un orizont de timp stabilit de CNVM ", a declarat presedintele CA al BVB, Stere Farmache.

Potrivit propunerilor BVB, programul de reorganizare a pietei Rasdaq ar trebui sa se desfasoare pe o perioada de 12 luni.

Operatorul pietei de capital a modificat in luna aprilie o serie de reglementari din Codul Bursei si a introdus un nou parametru pentru admiterea si mentinerea la tranzactionare, respectiv capitalizarea anticipata.

Capitalizarea anticipata permite evaluarea prin estimari a companiilor care nu au valoare de piata si ale caror capitaluri proprii nu ating cerintele de capital.

Astfel, pentru a fi prezenta la Categoria I a BVB o companie trebuie sa aiba capitaluri proprii de minim 30 de milioane euro sau valoarea de piata estimata a companiei sa depaseasca acest nivel. Pentru categoriile a II-a si a III-a, firmele pot opta pentru capitalizari anticipate de cel putin echivalentul in lei a doua milioane de euro, respectiv un milion euro.

CNVM a cerut Bursei la jumatatea lunii aprilie clarificarea statutului pietei Rasdaq in termen de 60 de zile, pornind de la propunerile inaintate de operatorul de piata.
BVB administreaza, tot din aprilie, un sistem alternativ de tranzactionare, CAN-BVB, unde ar putea fi transferate o parte dintre firmele care nu indeplinesc cerintele pe piata reglementata.

Sistemul alternativ este destinat societatilor care fie ca functioneaza de mai putin de trei ani, fie au un free-float sub 25% sau au un capital sub un milion de euro.

CNVM a decis in luna iulie 2008 sa clasifice piata Rasdaq ca sistem alternativ de tranzactionare, mentionand ca nu poate fi considerata o piata nereglementata. Comisia a respins un proiect al Bursei de reconfigurare a pietei Rasdaq in doua structuri, respectiv o piata reglementata - Rasdaq Star - si un sistem alternativ de tranzactionare.

Ulterior, Consiliul BVB a transmis CNVM un proiect prin care 271 de firme sa fie promovate temporar, pentru noua luni, de pe Rasdaq la Cota Bursei, proiect care a fost insa abandonat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri