Conducerea Rompetrol Rafinare (RRC) a convocat actionarii pentru a analiza revocarea decizia de majorare de capital de 450 milioane lei si pentru a confirma optiunea companiei de a converti in actiuni obligatiunile detinute de stat si care ar putea fi nerascumparate.

Conform convocatorului remis Bursei de Valori Bucuresti, aceste propuneri vor fi analizate in AGA din 15 septembrie.

Aceasta analiza vine dupa ce Ministerul Finantelor Publice (MFP) a contestat in instanta deciziile actionarilor privind suplimentarea capitalului.

Fondurile obtinute prin majorarea de capital sunt destinate platii unei parti din datoria pe care Rompetrol Rafinare o are catre stat.

The Rompetrol Group, detinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie sa ramburseze 2,4 miliarde de lei in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligatiuni de stat din anul 2003.

In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati.

In AGA programata pentru 15 septembrie actionarii companiei trebuie sa aprobe de principiu majorarea capitalului social al Rompetrol Rafinare cu valoarea actiunilor care vor fi emise in contul obligatiunilor nerascumparate.

In aceeasi asunare va fi discutata si incheierea unui act aditional la un contract de imprumut intre Rompetrol Rafinare si The Rompetrol Group, din august 2009, privind reesalonarea sau amanarea exigibilitatii obligatiilor de plata ale rafinariei catre actionarul majoritar.

Imprumutul este garantat de Rompetrol Rafinare cu actiunile pe care le detine la Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics si cu unele imobile ale rafinariei.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat la 28 iulie delistarea Rompetrol Rafinare, mentionand ca, pe langa solicitarea MFP, a luat in calcul si faptul ca inca nu se cunosc efectele pe care majorarea capitalului le va avea asupra actionariatului companiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
KMG poate licita peste 200 mil. dolari pentru Rompetrol Rafinare