Economia Spaniei a crescut cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru, dupa un avans 0,1% in primele trei luni, insa analistii se tem ca in ultima jumatate a anului evolutia va fi mai slaba, in conditiile in care masurile de austeritate vor incepe sa-si faca efectul, scrie Mediafax.

"Cresterea din primul si al doilea trimestru pare sa fi fost sustinuta de masurile de stimulare fiscala, precum programul de reinnoire a parcului auto. Efectul acestor masuri se va disipa in al doilea semestru", a afirmat Astrid Schilo, analist la HSBC.

In primul trimestru, economia spaniola a iesit dintr-o recesiune care a durat 18 luni. Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) din perioada aprilie-iunie reprezinta cel mai rapid avans dupa primele trei luni din 2008, cand economia s-a extins cu 0,4%.

In ritm anual, PIB a scazut cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru.

"Credem ca Spania va reintra in recesiune in a doua jumatate a acestui an, in conditiile in care masurile de austeritate vor incepe sa-si faca efectul", a spus Ben May, analist la Capital Economics.

Madridul a prezentat planuri de austeritate vizand economii de 65 de miliarde de euro, pentru reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB pana in 2013. In aceasta saptamana, atat premierul, cat si ministrul Economiei au asigurat ca ritmul de crestere a economiei ar putea incetini in al doilea semestru si sunt sanse reduse ca PIB sa scada.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Scaderea pretului petrolului, un ajutor neasteptat