Claudiu Eugen Silaghi si pe soacra acestuia, Doina Marioara Cojocaru au fost amendati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, cu cate 2.500 lei, pentru ca nu au raportat tranzactiile cu actiunile Bancii Transilvania, desi erau obligate, se arata in buletinul CNVM.
Amenzile au fost aplicate lui Silaghi si soacrei sale de CNVM inca din 17 iunie, insa au fost anunate de autoritatea pietei de capital doar dupa analizarea contestatiilor facute de cei doi.


La momentul realizarii tranzactiilor cu actiunile BT de pe contul Doinei Marioara Cojocaru, Silaghi era membru in Consiliul de Administratie, deci era persoana initiata.

Intrucat Silaghi si Cojocaru sunt rude, contul deschis pe soacrei acestuia trebuia inscris in categoria speciala destinata acestor persoane, insa a fost inregistrat ca un cont obisnuit, iar tranzactiile realizate cu actiunile bancii de pe contul Doinei Marioara Cojocaru nu au fost raportate la CNVM si BT.

Astfel, cei doi au incalcat prevederile Comisiei privind anuntarea transferurilor efectuate de persoanele initiate.

La jumatatea lunii iulie, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, si Silaghi, precum si alti doi bancheri au fost deferiti justitiei pentru manipularea pietei de capital in legatura cu modul de tranzactionare a actiunilor bancii.

In raspunsul transmis catre DIICOT, Comisia aprecia ca tranzactiile respective s-ar putea vorbi despre transferuri pe baza de informatii privilegiate, si nu despre actiuni de manipulare a pietei de capital.

In urma controlului de la IFB Finwest, CNVM a amendat cinci angajati ai firmei de brokeraj, printre care si pe Radu Codrut Jurcovan, traderul prin care Claudiu Silaghi a tranzactionat actiuni ale Bancii Transilvania (TLV) in numele soacrei sale. Jurcovan a fost amendat cu 3.000 de lei, pentru ca nu a inregistrat contul soacrei lui Silaghi in categoria persoanelor initiate si a preluat ordinele de tranzactionare prin telefonul mobil fara sa inregistreze convorbirile.

Alte patru persoane de la IFB au fost sanctionate cu cate 2.500 de lei deoarce trebuiau sa previna neregulile in care au fost implicati traderul si Silaghi.

Acuzatia de manipulare a pietei de capital: O lovitura puternica in imagine si credibilitate?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri