Dupa lansarea de astazi a produselor structurate emise de Raiffeisen Centrobank la Bursa de Valori Bucuresti, emitentul pregateste noi instrumente financiare de acest gen, printre care se numara si cele in marja.

“Am vrut sa aducem produse structurate pe indici, in prima faza, deoarece sunt mai usor de urmarit de catre investitori, iar riscurile sunt mai usor de constientizat. Tinta noastra este ca treptat sa mai aducem produse structurate din cele peste 2.000 emise de Raiffeisen Centrobank. Produsele in marja urmeaza sa fie lansate pe bursa locala in scurt timp”, a declarat Stefan Neubauer (foto), reprezentant pentru Europa Centrala si de Est a Raiffeisen Centrobank.

Raiffeisen a listat pe piata de profil de la BVB noua produse structurate de tipul certificatelor index avand ca active suport indicii ROTX, S&P500, EuroSTOXX50, DEX, precum si aurul (GOLD) si contractul futures pe petrol (BRENT CRUDE OIL).

Raiffeisen Centrobank (RCB) detine atat calitatea de emitent, cat si pe cea de societate initiatoare si furnizor de lichiditate pentru aceste instrumente.

Reprezentantul RCB a afirmat ca produsele de tip index nu se tranzactioneaza in marja, riscurile presupuse sunt cele ale pietei. In urma cu aproximativ o luna Erste Group a realizat prima emisiune de produse structurate de pe piata locala, instrumentele avand marja si fiind supuse efectului de levier.

“Am lansat cele mai simple si mai usor de inteles produse, deoarece vrem sa-I educam pe investitori locali cu riscul. Vrem sa ne extindem treptat pe piata de la Bucuresti si vom lansa in curand si produse mai riscante si mai complexe. Daca va exista cerere pentru certificatele in marja putem face aceasta miscare in cateva saptamani”, a mai declarat Neubauer.

Dintre cele noua produse lansate, opt au durata nelimitata, iar certificatul ShortDAX are maturitate pana in 11 aprilie 2012.

“Performanta certificatelor index de tip long este identica cu cea a activului suport, iar cele short, pe aur si petrol, reliefeaza evolutia inversa a marfurilor”, explica reprezentantul Raiffeisen Centrobank.

Bogdan Campianu, head of equity markets in cadrul Raiffeisen Capital & Investement (RCI), a afirmat ca din toamna va organiza impreuna cu RCB roadhsow-uri si prezentari in tara pentru prezentarea produselor si educarea investitorilor si a celor interesati.

Campianu afirma ca piata de produse structurate ar putea ajunge la 5-7 milioane de euro pe luna, insa nu din primul an. “Daca piata de actiuni are, in prezent, o lichiditate de 1,5 milioane euro pe zi nu ne putem astepta ca certificatele sa dubleze rulajele”, sustine reprezentantul Raiffeisen Capital&Investment.

Raiffeisen Centrobank a mai lansat produse structurate pe piata din Varsovia (2007), din Ungaria (2008) si pe Bursa din Praga (2006).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Bittnet este la doar un pas de listarea în liga mare a bursei
Setari Cookie-uri