Valoarea cumulata a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a scazut in luna iulie cu 5%, la 7,003 miliarde lei, inregistrand a treia luna consecutiva de corectii, desi piata de capital a revenit pe crestere in luna iulie, dupa deparajul din perioada aprilie-iunie, conform Mediafax.


Scaderea din luna iulie a fost influentata in principal de modalitatea de calcul a activului net, SIF-urile utilizand pentru actiunile companiilor listate pretul mediu din ultimele trei luni. Astfel, desi in iulie indicele general al bursei, BET-C, a avansat cu 5,72%, piata nu a reusit sa recupereze declinul din perioada aprilie-iunie, de 20,32%.

Totodata, reculul activelor din luna iulie a fost determinat de corectiile inregistrate de unele actiuni din portofoliul SIF-urilor.

Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) aveau la finalul primului semestru active nete in valoare cumulata de 7,373 miliarde lei.

Corectia consemnata in luna iulie a dus valoarea activelor nete ale celor cinci SIF-uri cu 6,21% sub nivelul de la inchiderea anului anterior, de 7,467 miliarde lei.

SIF Oltenia (SIF5) si SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat in iulie cele mai vizibile corectii ale valorii activului net dintre SIF-uri, de 6,57% si, respectiv, de 5,37%.

Activul net al SIF Oltenia a scazut la 1,497 miliarde lei, de la 1,603 miliarde lei cat era la finalul lunii iunie. Valoarea este, totodata, cu 8,86% sub suma de la finalul anului trecut, de 1,643 miliarde lei.

Totusi, profitul societatii de investitii financiare a crescut in iulie cu 12,3 milioane lei, la 64 milioane lei, ca urmare a unor tranzactii cu actiuni Comcereal Olt (CCOL), in valoare de 10,4 milioane lei. SIF Oltenia a inregistrat in primul semestru un profit de 51,6 milioane lei.

SIF-urile au fost mai active pe piata de capital in acest an, in conditiile in care nu s-au mai putut baza pe dividendele acrodate de banci. BRD (BRD) a acordat dividende in scadere fata de anul trecut, iar BCR nu a distribuit profitul din 2009 ci a capitalizat intregul castig si a acordat in schimb actiuni gratuite.

Astfel, SIF-urile au anuntat inca din aprilie ca vor incerca sa profite de variatiile inregistrate de preturile unora dintre actiunile din portofoliu. Printre titlurile lichide care au fost tranzactionate de SIF-uri in acest an se regasesc actiunile Bancii Transilvania (TLV), BRD (BRD) si Biofarm (BIO).

La sfarsitul lunii iulie SIF Transilvania avea un activ net de 1,55 miliarde lei, cu 5,37% mai redus decat valoarea din primele sase luni, de 1,638 miliarde lei. Raportat la nivelul din precedentul exercitiu financiar, de 1,627 miliarde lei, activul din iulie este cu 4,74% mai redus.

SIF Transilvania a consemnat pierderi de 2,4 milioane lei in luna iulie, astfel ca profitul anual a scazut la 19,8 milioane lei, de la 22,3 milioane lei, cat era in ultima zi a lunii iunie.

SIF Banat-Crisana (SIF1) a incheiat primele sapte luni ale anului cu un activ net de 1,373 miliarde lei, in scadere cu 4,82% fata de valoarea din luna anterioara, de 1,443 miliarde lei. In acelasi timp, societatea inregistreaza in continuare cel mai sever declin al activului net raportat la nivelul de la finalul anului trecut. Valoarea de la finalul lunii iulie este cu 10,9% sub nivelul din 2009, de 1,541 miliarde lei.

In luna iulie societatea a inregistrat un profit de 7,4 milioane lei, majorandu-si astfel castigul anual la 40,5 milioane lei, de la suma de 33,1 milioane lei din primul semestru.

Linia descendenta a fost urmata in iulie si de activul net al SIF Muntenia (SIF4), care a scazut cu 4,52%, la 1,456 miliarde lei, de la 1,525 miliarde lei, cat era in iunie. Societatea a consemnat, totusi, la nivelul evolutiei din acest an cea mai usoara corectie a activului net, acesta coborand cu 1,4% sub nivelului de la finalul anului anterior, de 1,477 miliarde lei.

In luna iulie SIF Muntenia a inregistrat pierderi de 4,7 milioane lei, astfel ca profitul din acest an a scazut la 30,7 milioane lei. Societatea a incheiat primele sase luni cu un castig de 35,5 milioane lei.

SIF Moldova (SIF2) a consemnat in luna iulie cea mai usoara scadere a activului net dintre SIF-uri, de 3,25%, valoarea coborand la 1,125 miliarde lei, de la nivelul din iunie, de 1,162 miliarde lei. Totodata, activul net este cu 4,46% sub valoarea de la finalul anului trecut, de 1,177 miliarde lei.

Totusi, societatea de investitii financiare a incheiat primele sapte luni cu cel mai mare profit dintre cele cinci SIF-uri, de 77,5 milioane lei. SIF Moldova a obtinut in luna iulie un castig de 20,2 milioane lei, majorandu-si astfel profitul din primul semestru, de 57,2 milioane lei.

Preturile primelor zece actiuni de la BVB in functie de lichiditate au urcat in iulie in medie cu 6,96%, iar titlurile celor cinci SIF-uri au ridicat indicele BET-FI cu 12,6%.

Raportat la nivelul din ultima sedinta din luna iunie, valoarea de piata a companiilor listate la BVB a urcat cu 11,34% sau cu 9,374 miliarde lei in luna iulie, de la 82,638 miliarde lei, la 92,012 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri