Indicii Bursei de Valori Bucuresti au incheiat saptamana trecuta cu deprecieri, de 0,78% pentru BET, 0,66% pentru BET-C si 2,55% pentru indicele societatilor de investitii financiare. Volumele de tranzactionare raman in continuare mici iar starea de asteptare predomina in piata.
Valoarea totala tranzactionata cu actiuni a crescut cu 65%, fiind de 85,79 milioane lei, iar capitalizarea bursiera a ramas la un nivel similar cu cel din saptamana anterioara, de peste 90 miliarde lei.

Din totalul tranzactiilor, aproape jumatate au fost facute cu actiuni din componenta indicelui BET, 45% pe cele cinci societati de investitii financiare, iar restul pe celelalte companii listate la Bursa.

Tranzactiile cu obligatiuni au insumat aproape 65 milioane lei, aproape 42% din valoarea totala tranzactionata.

“In continuare volumele schimbate pe bursa s-au mentinut scazute. Am putea explica acest lucru prin faptul ca perioada de vara la BVB este caracterizata de valori tranzactionate mai mici decat media consemnata in restul anului, insa acest fenomen s-a simtit si pe pietele externe, investitorii adoptand o stare de asteptare pentru conturarea unei anumite directii a indicilor bursieri. Cele 500 de companii din cosul indicelui S&P500 au inregistrat in august cele mai mici volume din anul 2000 pana in prezent”, explica Andreea Gheorghe, analistul sef al Intercapital Invest, in raportul de analiza saptamanal.

Chiar daca perioada de raportari financiare pentru primul semestru s-a incheiatintr-un mod pozitiv pe bursele externe, in piata au aparut tot mai multe pareri si analize care mizeaza pe o incetinire a cresterii economice globale sau care chiar lanseaza un scenariu pentru o dubla recesiune globala.

“Toate aceste informatii au dus la o situatie relativ neutra pe bursa, investitorii fiind in asteptarea confirmarii unei situatii anume pentru a reactiona. Perioada actuala se incadreaza in acel stadiu al unui ciclu economic in care economia globala tinde a-si reveni dupa o recesiune severa, la nivelul actual de complexitate economica lucrurile neavand cum sa fie simple”, se mai arata in raportul Puls Capital.

In acest cadru economic, evolutia indicilor bursieri este mai putin predictibila pe termen scurt, iar speculatorii au mai putina forta in piata tocmai datorita acestui fenomen.

“Daca privim un istoric al indicilor bursieri din tarile dezvoltate, putem observa ca, in acest stadiu al unui ciclu economic, evolutia acestora este una mai putin hotarata, per total usor negativa sau foarte aproape de 0. Imi mentin recomandarea de hold pentru investitia in actiuni”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Saptamana trecuta, in piata deal s-au realizat schimburi in valoare de 25,93 milioane lei.

16 emitenti au crescut, 14 au stagnat si 39 societati au scazut. Mechel Targoviste (COS) a consemnat o crestere de 11,33%, Artrom(ART) si Casa de Bucovina Club de Munte (BCM) inregistrand aprecieri de 7,74% si 5,88%, conform raportului Intercapital.

Cele mai mari deprecieri au fost pe titlurile Siretul(SRT), Uztel (UZT) si Socep (SOCP) care au scazut cu 31,58%, 11,07% si respectiv cu 8,70%, urmate de titlurile Teraplast (TRP), acestea inregistrand o scadere de 6,25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri