Stere Farmache, Ciprian - Ioan Zah si Lucian Ovidiu Isac urmeaza sa-si retraga candidaturile pentru un loc in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central (DC), dupa ce CNVM le-a spus ca nu pot participa la alegeri, pentru a se evita eventualele conflicte de interese.
"Este decizia CNVM. Bursa are o relatie buna cu autoritatea pietei de capital si voi respecta decizia Comisiei. Voi anunta in AGA ce voi face. Eu as fi luat functia de adminstrator la Depozitarul Central ca o mare responsabilitate. Cred ca era normal ca BVB sa fie reprezentata in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central si de unul dintre administratorii sai, poate chiar de domnul presedinte. Era vorba de reprezentarea intereselor de business ale BVB, care este actionar la Depozitarul Central. Daca erau alesi in CA al Depozitarului, administratorii BVB nu beneficiau de indemnizatia de conducere a Depozitarului Central. Repet ca voi respecta decizia CNVM", a declarat Isac, citat de Mediafax.

La randul sau, Zah a declarat ca va respecta decizia CNVM.

In ianuarie, CNVM a modificat o prevedere prin care interzicea administratorilor unei burse sa fie concomitent si membri in CA al unui depozitar central, al unei case de compensare sau al Fondului de Compensare a Investitorilor. Daca in forma initiala restrictia ii viza pe toti reprezentantii unui CA, noua dispunere a CNVM se refera la "majoritatea membrilor CA al unui operator de piata".

Surse din CNVM au declarat ca administratorii pot propune alte persoane pentru un loc in CA al Depozitarului, pentru a se evita eventuale conflicte de interese.

"Le-am zis sa nu fie aceeasi persoana in ambele Consilii. Nimeni nu contesta dreptul BVB de a-si desemna reprezentantii la conducerea Depozitarului, mai ales ca BVB este actionar majoritar la DC", au mentionat sursele citate.

Un numar de sase case de brokeraj au cerut Bursei, saptamana trecuta, sa se aplice metoda votului cumulativ la alegerea candidatilor propusi de Bursa de Valori Bucuresti pentru CA al Depozitarului Central, motivand ca nu vor sa mai existe situatii de incompatibilitate intre membrii celor doua institutii.

Cele sase case de brokeraj care cer votul cumulativ sunt Finaco Securities, Interfinbrok Corporation, Elda Invest, Confident Invest, Active International si Equity Invest.

Actionarii BVB sunt convocati la 10 septembrie pentru a alege candidatii pentru CA ai Depozitarului Central, pentru ca in octombrie expira mandatul actualilor membri.

Cu exceptia celor trei, in cursa pentru un loc in CA al DC s-au inscris 14 persoane. Pe aceasta lista se afla Octavian Dragolea (IFB Finwest), Cristinel Sandu Popescu (SSIF Voltinvest), Carmen Dumitrescu (SIF Banat-Crisana), Doru Bolos (Interdealer Capital Invest), Ovidiu Sergiu Pop (SSIF Intervam), Adrian Manaila (SSIF Eldainvest), Alexandru Ioan (KBC Securities), Cecilia Manta (SIF Moldova), Daniela Carmen Boeriu (Actinvest), Bogdan Cosmin Ivan (HTI Valori Mobiliare), Rares Nilas (BT Securities), Tod Raileanu (Rombell Securities), Dana Mirela Ionescu (RCI) si Valentin Ionescu, actualul director general al BVB.

Initial, pe lista era si Mircea Botta de la Romcapital, care este si unul dintre vicepresedintii CA de la BVB, dar acesta si-a retras, vineri, candidatura.

Consiliul de Administratie al Depozitarului Central este format din opt membri si un presedinte.

In prezent, CA este prezidat de Ovidiu Sergiu Pop, iar ceilalti membri sunt Stere Farmache - vicepresedinte al Depozitarului si presedinte CA al BVB, Dana Mirela Ionescu - presedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Rares Nilas, directorul general al BT Securities, si Adrian Manaila, actionarul majoritar al Elda Invest. In consiliu se mai regasesc directorul general adjunct al SIF Banat-Crisana (SIF1) - Carmen Dumitrescu si Cecilia Manta, din partea SIF Moldova (SIF2).

BVB este cel mai mare actionar al Depozitarului, cu o participatie de 66,8%.

Depozitarul Central realizeaza atat operatiunile de depozitare, registru pentru emitentii de valori mobiliare, cat si pe cele de compensare-decontare a tranzactiilor cu valori mobiliare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri