La finalul saptamanii, actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-au intrunit pentru a alege candidatii pentru consiliul Bursei de Valori Bucuresti si pentru a aproba splitarea actiunilor.
Daca splitarea actiunilor nu a putut fi aprobata in prima zi din cauza lipsei cvorumului de 75%, nici sambata adunarea nu a atras numarul de votanti necesar.

In schimb, adunarea generala ordinara care viza alegerea candidatilor pentru consiliul de administratie al Depozitarului Central a durat circa 5 ore. Totusi, timpul a fost de trei ori mai redus decat adunarea generala anterioara, cand s-au ales administratorii Bursei de Valori Bucuresti.

Pentru consiliul de administratie al Depozitarului Central si-au depus candidatura 18 membrii, ca apoi trei dintre ei sa renunte, insa doi dintre acestia, Valentin Ionescu, viitorul director general al BVB, si Bogdan Cosmin Ivan, presedintele HTI Valori Mobiliare au revenit asupra deciziei lor si au mers mai departe in cursa.

In alegeri au intrat si administratorii Bursei de Valori Bucuresti, inafara de Mircea Botta, presedintele Romcapital, care a renuntat la candidatura, desi Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis in acest an o ordonanta care interzice cumulul de functii.

La scurt timp dupa inceperea adunarii, administratorii Bursei care isi depusesera candidaturile si-au retras oferta, acestia fiind Stere Farmache, presedintele BVB, Ciprian Zah, reprezentant HTI Valori Mobiliare, si Lucian Isac, directorul general al Estinvest.

In urma acestor renuntari, a aparut un nou candidat, Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction, care si-a depus oferta. In conditiile in care termenul limita de depunere a candidaturilor era 26 august, consiliul a supus la vot daca se pot admite noi oferte.

Aceasta propunere a nascut controverse intre grupurile de actionari, insa dupa numararea voturilor aceasta propunere nu a fost acceptata.

Motivele pentru care aceasta cursa ar naste discutii aprinse intre actionarii Bursei sunt, spuneau unele voci, fie remuneratia lunara pe care ar primi-o un administrator, fie informatiile despre actionariatul companiilor pe care le-ar putea obtine, desi acestia nu ar trebui sa aiba acces la astfel de date.

Dupa alegerea modalitatii de vot, fiind respins votul cumulativ, si a procedurii in care vor fi alesi candidatii pentru Depozitarului Central, au fost aprobat cei noua candidati.

Astfel, dupa numarul de voturi au fost numiti Alexandru Ioan (KBC Securities), Adrian Tod Raileanu (Rombell Securities), Valentin Ionescu (viitorul director general al BVB), Octavian Dragolea (IFB Finwest), Carmen Dumitrescu (SIF Banat-Crisana), Cecilia Manta (SIF Moldova), Cristinel Sandu Popescu (Voltinvest) si Bogdan Cosmin Ivan (HTI Valori Mobiliare).

Dintre acestia Sandu Popescu, Carmen Dumitrescu, Doru Bolos si Cecilia Manta au fost reconfirmati.

Mandatul actualului CA al Depozitarului isi incheie mandatul in luna octombrie, pana atunci urmand a se convoca o adunare generala pentru DC in care cei noua candidati vor fi confirmati, acordul actionarilor fiind mai mult procedural.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri