Analistii BCR considera ca actiunile Fondului Proprietatea s-ar putea plasa la pretul de 0,7-0,8 lei dupa listarea la BVB, preconizata pentru inceputul anului viitor, nivel cu 27-45% peste cotatia la care se realizeaza acum transferurile prin negocierea directa, insa sub valoarea nominala de 1 leu, conform Mediafax.

"In jur de 0,5 lei valoreaza numai pachetele de actiuni listate, iar cele de la Hidroelectrica, Romgaz, Posta, Compania Nationala de Aeroporturi, dar si la producatorii de energie, companii nelistate, valoreaza mai mult decat cele listate. La companiile nelistate trebuie, insa, aplicat un discount pentru ca FP este dependent de politicile pe care statul le va aplica la companiile din sectorul de energie. Fondul depinde de deciziile statului, astfel ca trebuie sa fim rezervati. Statul este actionar majoritar la aceste companii, dar si la Fondul Proprietatea, iar deciziile pe care le va lua vor fi in interesul statului, nu al FP, iar aceasta reprezinta un risc pentru fond", a declarat pentru Mihai Iulian Caruntu, seful Departamentului de Cercetare Piete de Capital al BCR.

El considera ca discountul la pretul actiunilor trebuie aplicat si pentru ca FP poate ceda greu participatiile detinute la unele societati din domeniul energetic pentru a face alte investitii intrucat aceste companii nu sunt listate.

In ceea ce priveste impactul listarii FP, Caruntu apreciaza ca operatiunea va avea ca efect cresterea cu aproape 50% a lichiditatii medii anuale a Bursei de Valori Bucuresti.

"Aproape 1,3 miliarde euro ar putea fi valoarea tranzactiilor anuale cu actiunile Fondului Proprietatea la BVB. Astfel, lichiditatea ar avansa de la circa 2,5 miliarde, cat a fost anii trecuti. Fondul poate fi un driver si pentru alte actiuni din Romania, pentru ca investitorii straini care vor cumpara titluri la FP se vor uita si la alti emitenti din Romania. Vor cauta si alte posibilitati de investitii, pe energie vor avea expunere prin FP, si s-ar putea uita si dupa alte actiuni din alte sectoare", a afirmat el.

Potrivit unor surse din piata de capital, actiunile FP sunt tranzactionate in prezent prin negocierea directa intre vanzator si cumparator la preturi care variaza in jurul nivelului de 0,55 lei/titlu.

La finele lunii iulie, Fondului Proprietatea avea un activ net de 14,643 miliarde lei, ceea ce inseamna o valoare de 1,0283 lei/titlu, potrivit unui raport realizat de KPMG.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat saptamana trecuta numirea companiei Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al fondului. Franklin Templeton va prelua administrarea fondului dupa publicarea deciziilor AGA in Monitorul Oficial.
Responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat atunci ca pana la 22 decembrie trebuie depus la CNVM prospectul pentru listarea fondului la BVB. El estima ca FP va fi listat cel mai tarziu in februarie.

Totodata, presedinte director general al Franklin Templeton, Mark Mobius, a afirmat ca Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfarsitul anului viitor.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Statul detine, prin intermediul Ministerului Finentalor Publice, 49,01% din capitalul Fondului Proprietatea, iar restul titlurilor se afla in posesia persoanelor deposedate abuziv si a unor investitori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri