Explorarea si comercializarea petrolului implica riscuri ridicate din cauza fluctuatilor pretului petrolului, precum si a incertitudinii privind rezervele de petrol.

“Cu toate acestea, nu putem plasa actiunea SNP in aceeasi categorie (speculative); avand un beta de 1.02, titlul poate considerat mai degraba defensiv, rezistand atat la variatiile negative ale pietei (SNP a pierdut 61% in 2008 in timp ce indicele BET a scazut cu aproape 70%) cat si in perioadele de crestere (de la inceputul anului cotatia are un avans de 23% fata de BET)”, se arata intr-un raport de analiza Tradeville.

Pentru evaluarea pretului actiunii SNP analistii au folosit doua metode: Discounted Cash Flow si metoda comparativa a multiplilor unor companii cu profil similar din Europa.

Potrivit programului investitional, Petrom intentioneaza sa investeasca 5 mld euro pana in 2015, ceea ce va conduce, anual, la fluxuri de numerar catre firma (FCFF) negative, fiind astfel imposibil de folosit acest indicator pentru evaluarea pretului actiuni prind DCF.

“In acest context am folosit fluxul de numerar operational, pretul tinta obtinut (0.44 lei/actiune) aratand in continuare potential de crestere pentru Petrom. Folosind metoda multiplilor estimam pretul tinta al actiunii Petrom in coridorul 0.327 - 0.398 lei, rezultatul obtinut prin aceasta metoda confirmand ca actiunea are in continuare potential de crestere”, explica analistii casei de brokeraj.

Citeste si:

Pentru evaluarea pretului actiunii SNP a fost urmarita evolutia istorica a companiei in ultimii ani. In 2007 cifra de afaceri a scazut, oarecum surprinzator pentru ca in acel an pretul petrolului a crescut fata de 2006.

Folosind metoda dupont, ROE in 2006 = 18.5%, ROE 2007 = 13.6% - scaderea ROE s-a datorat deprecierii marjei nete. Scaderea marjei nete a fost cauzata de scaderii marjei din exploatare (EBIT/CA) cu 25%.

“Astfel, desi pretul barilului de petrol a crescut foarte mult in acea perioada profitabilitatea companiei a fost afectata de aprecierea leului in fata dolarului cu 13%. In concluzie pe langa influenta pretului la barilul de petrol, profitul net al Petrom este afectat si de variatiile de curs. In 2008 afacerile Petrom au crescut fulminant, datorita cresterii pretului la petrol pana la un maxim de 140 $/baril fata de un pret mediu de aproximativ 94 $/baril in anul anterior”.

In urmatorii ani Petrom isi propune sa continue programul consistent de investitii, drept pentru care va avea fluxuri de numerar catre firma (FCFF) negative astfel incat folosirea metodei DCF pentru aducerea in prezent a acestui tip de flux de numerar nu este posibila.

“In acest context am optat pentru folosirea metodei de evaluare DCF, aducand in prezent valoarea estimata a fluxurilor de numerar operationale (acestea fiind pozitive). Consideram ca pretul tinta calculat prin multiplicatorul P/BV ofera o imagine mai fidela a pretului companiei, astfel am ales un pret tinta de 0.38 lei pentru Petrom.”, au mai spus analistii Tradevi